Catastrofa biblică a Potopului a avut loc în Marea Neagră? jpeg

Catastrofa biblică a Potopului a avut loc în Marea Neagră?

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 12 decembrie 2012

Potopul, aşa cum a fost el descris în Biblie, s-ar putea să fi fost un eveniment real, susţine Robert Ballard, arheologul care a descoperit epava Titanicului.

Ballard a studiat una dintre teoriile propuse de doi oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia care susţine că în zona Mării Negre există dovezi ce sprijină povestea Potopului. Cercetătorii cred că Marea Neagră a fost un lac cu apă dulce înconjurat de terenuri de cultură, care ulterior a fost inundat de un torent de apă. 

„Am fost acolo să cercetăm. Nu este vorba doar de o creştere a nivelului mării ci despre un adevărat potop care atunci a îngropat tot ce i-a stat în cale”, a declarat Ballard. 

Deşi nu au găsit Arca, cercetătorii au descoperit maluri străvechi despre care Ballard crede că ar reprezenta o dovadă că acest eveniment chiar a avut loc. Folosind mijloace de aflare a vechimii scoicilor de pe aceste maluri, arheologul estimează că potopul s-a petrecut în jurul anului 5000 î.e.n. 

„A fost o zi proastă. Într-un moment magic, apele au inundat, în mod violent,  acest teritoriu de 150.000 de kilometri păstraţi”. 

Teoria susţine că evenimentul a fost relatat şi informaţiile au fost transmise de-a lungul timpului prin viu grai, Noe şi arca sa fiind introduşi mai târziu în poveste. 

Acum, echipa de cercetători condusă de Ballard a descoperit în Marea Neagră o epavă antică şi rămăşiţe ale unor vase. Deşi el nu crede că va descoperi vreodată Arca lui Noe, Ballard se aşteaptă să găsească dovezi ale dispariţiei unei comunităţi. 

Conform Bibliei, arca s-a oprit în munţii Ararat, pe care experţii i-au localizat pe actualul teritoriu dintre Armenia şi estul Turciei.