Catalonia şi ar putea declara independenţa la sfârşitul săptămânii jpeg

Catalonia şi-ar putea declara independenţa la sfârşitul săptămânii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2017

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat că guvernul său se pregăteşte să declare independenţa acestei regiuni a Spaniei probabil „la sfârşitul săptămânii“. 

”Vom declara independenţa la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului... Aceasta probabil se va termina când ne vom fi recuperat voturile din străinătate, deci vom acţiona la sfârşitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Carles Puigdemont (foto sus) într-un interviu acordat BBC, primul difuzat după votul de duminică.

Puigdemont a declarat că o reacţie de opoziţie din partea Guvernului de la Madrid ar constitui o ”nouă greşeală” care s-ar adăuga unei ”lungi liste de erori”.

”După fiecare din aceste erori, noi am ieşit întăriţi... Nu numai pentru că timpul a trecut, ci şi pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obţinem mai mult sprijin din partea societăţii”, a spus liderul separatist.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei s-a adresat naţiunii, la o zi după ce mii de persoane au ieşit pe străzile din regiunea Catalonia după referendumul de duminică privind independenţa faţă de Spania. Regele Felipe s-a întâlnit în cursul zilei de marţi cu premierul spaniol, Mariano Rajoy.

Felipe al VI-lea i-a condamnat marţi seara, într-un discurs televizat, pe organizatorii referendumului de duminică pe tema independenţei în Catalonia, pe care i-a avertizat că s-au plasat ”în afara legii şi democraţiei”. În acest discurs către naţiune, regele a subliniat că situaţia din Spania este ”extrem de gravă” şi a îndemnat la unitate.

Autorităţile catalane au încălcat în mod deliberat legea, printr-un ”comportament iresponsabil”, iar statul spaniol este necesar să asigure ordinea constituţională şi statul de drept în Catalonia, a subliniat suveranul.