Case de patrimoniu distruse de hoţii de cărămizi şi fier vechi şi de boschetari jpeg

Case de patrimoniu distruse de hoţii de cărămizi şi fier vechi şi de boschetari

📁 Patrimoniu
Autor: Nicoleta Butnaru
🗓️ 9 septembrie 2011

Zeci de monumente din Centrul Istoric al oraşului Brăila au căzut, în ultima lună, pradă hoţilor de cărămizi şi de fier vechi. În imobilele, altădată considerate mândria oraşului, s-au format peste noapte gropi de gunoi sau cuiburi ale boschetarilor. Este şi cazul casei de la nr. 10 de pe Dimitrie Bolintineanu.

Casa de pe strada Bolintineanu, cândva un imobil impunător, cu etaj, cu 10 camere, construită la mijlocul secolului 18, în care a funcţionat un orfelinat, este în litigiu, de vreo trei ani, iar Consiliul Judeţean, care are aceste imobile în patrimoniu, ridică din umeri.

Hotelul Bristol e în aceeaşi situaţie

image

„Nu putem face nimic cu aceste case. Sunt în litigiu", spune Gheorghe Bunea-Stancu preşedintele CJ. Nici revendicatorul imobilului, un vârstnic aflat în Bucureşti, nu s-a îngrijit să ţină casa în picioare, deşi, date fiind arhitectura şi amplasamentul ultra-central, aceasta este o adevărată comoară.

Gheorghe Bunea Stancu

„Casa asta a fost furată bucată cu bucată, iar în ultima lună, unii au aruncat şi gunoiul, n-avem decât să ne declarăm îngroziţi", ne-a spus Aurelia Rădulescu, 67 de ani, vecină.

image

Boschetarii îşi fac loc în casele istorice

image

Aurelia Rădulescu:"Nu trebuie lăsate aşa clădirile, dar nici date pe trei lei. Eu sunt gălăţeancă, dar de opt ani locuiesc aici şi nu-mi place deloc ce se întâmplă"

image

Noaptea şi furtul„Teoretic ar trebui să-i amendăm pe aceia care nu se îngrijesc de aceste imobile, însă proprietatea acestor case este incertă", a spus primarul Aurel Simionescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aurel Simionescu

Poliţiştii şi jandarmii prind în fiecare noapte câte un hoţ care, care fie a dezmembrat fier vechi din aceste imobile, fie şi-a încărcat căruciorul cu cărămizi. „Aceasta chiar este o casă de patrimoniu, sunt multe asemenea imobile în Centrul Istoric. Am auzit că se vinde cărămida cu 40 de bani", ne-a spus Costin Croitoru, arheolog în cadrul Muzeului.Grav este că nici măcar hoţii nu pot fi responsabilizaţi pentru faptele lor fiindcă nimeni nu se declară păgubit. Doar în cazul flagrantului, hoţul poate fi trimis după gratii.

image

„Am identificat, chiar în flagrant, persoane care furau grilajele metalice, elementele din fier forjat pentru a le duce la centre specializate", ne-a confirmat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

image
image

Jenel Şogor

Ba chiar, au fost situaţii când elementele din fier forjat au fost găsite la centrele de colectare. „Şi echipele noastre au prins, în ultima lună, zeci de persoane care furau fier sau cărămizi din aceste clădiri", a adăugat plutonierul Sorin Neftode, de la Biroul de Presă al Jandarmeriei.

image
image