Casa Regală, negocieri cu Guvernul pentru utilizarea Palatului Elisabeta  jpeg

Casa Regală, negocieri cu Guvernul pentru utilizarea Palatului Elisabeta

📁 Monarhia în România
🗓️ 22 ianuarie 2018

Andrew Popper, șeful Casei Regale, a declarat, într-un interviu pentru Antena 3, că speră că legea privind statutul Casei Regale va fi adoptată. Popper a precizat că în prezent Casa Regală poartă negocieri cu Guvernul pentru a găsi o soluție intermediară pentru utilizarea Palatului Elisabeta.

“Noi sperăm că problema se va rezolva pe termen lung prin adoptarea acestei legislații și avem toate motivele să credem că legislația privind Casa Regală va fi adoptată de către Parlament. Această legislație va da posibilitatea familiei (regale – n.r.) să rămână în această locuință și în care își va continua activitățile. Trebuie să spunem că imensa majoritate a suprafeței acestei clădiri este folosită pentru evenimente publice. Nu este pur și simplu un loc unde locuiește Familia Regală (…) În momentul de față suntem în discuții cu Guvernul ca să găsim o soluție intermediară și, în ultimele zile, am întâlnit foarte multă bună-voință din partea Guvernului și sperăm, și suntem aproape convinși că o soluție intermediară va fi găsită”, a declarat Andrew Popper, șeful Casei Regale, referindu-se la Palatul Elisabeta pe care, după decesul Regelui Mihai, care era beneficiarul direct, familia regală ar urma să îl părăsească.

Andrew Popper a mai declarat că problema Familiei Regale nu este că nu are unde să locuiască, ci este îngrijorată de starea Palatul Elisabeta, care are o valoare istorică foarte mare.

De ce nu a cerut Regele Mihai retrocedarea Palatului Elisabeta

Popper a mai spus că Regele Mihai I nu a cerut niciodată ca Palatul Elisabeta să treacă în proprietatea lui, șeful Casei Regale a spus că monumentul nu i-a aparținut lui, ci Principesei Elisabeta, iar Regele și-a stabilit un principiu potrivit căruia va revendica doar proprietățile lui personale, relatează Adevărul.

“Pentru că nu i-a aparținut Regelui Mihai în mod personal. A aparținut unui membru al Familiei Regale, Principesa Elisabeta (...) Palatul Elisabeta a fost proprietate, într-adevăr, a unui membru al Familiei Regale și asta ridică anumite chestiuni de ordin moral, dar, din punct de vedere legal, această locuință a aparținut Principesei Elisabeta. În momentul în care Regele s-a întors în țară, el a stabilit un principiu foarte clar, pe care noi l-am respectat, și anume că el nu va revendica decât proprietățile care i-au aparținut lui. Tot ce a revendicat Regele au fost proprietățile lui personale”, a mai spus acesta.

De asemenea, întrebat ce va face Casa Regală pe data de 5 februarie, atunci când ar trebui să părăsească Palatul Elisabeta, Andrew Popper a spus că va respecta legea și în continuare se poartă discuții cu statul.

"Legea dă și posibilitatea unei prelungiri de a sta la Palatul Elisabeta și, din discuții, această prelungire va avea loc. Teoretic, probabil că va fi în schimbul unei sume de bani. Sunt discuții în curs foarte promițătoare, este bunăvoință din partea Guvernului și RA-APPS, sunt încrezător că vom ajunge la o soluție. Această soluție e intermediară, de termen scurt, nu una satisfăcătoare pentru un termen mai lung, deci legea trebuie aprobată pentru desfășurarea acestor evenimente la Palat, pentru imaginea României (...) Legea nu a apărut ieri, a fost elaborată de Guvernul domnului Cioloș în consultație cu Palatul Cotroceni, e vorba de o inițiativă de acum doi ani. Am fost asigurați de partidele politice importante din România că vor continua să sprijine această lege și avem speranță și încredere că această lege va fi aprobată într-un termen rezonabil", a completat Şeful Casei Regale.

El a mai afirmat că Familia Regală folosește foarte puțin palatul ca locuință, în majoritatea timpului fiind folosit pentru evenimente publice.

Citește și:

Principesa Margareta trebuie să elibereze Palatul Elisabeta până la începutul lunii februarie