Casa lui Cuza, consolidată cu fonduri europene jpeg

Casa lui Cuza, consolidată cu fonduri europene

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 28 decembrie 2017

Casa Cuza Vodă, parte a Muzeului de Istorie din Galați, va fi închisă publicului pentru 27 de luni, perioadă în care urmează să fie consolidată, restaurată și reamenajată printr-un proiect european cu o finanțare totală de 2,66 milioane de lei; dintre aceştia, 2,4 milioane de lei sunt finanțare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională și 205.598 de lei, finanțare de la Consiliul Județean Galați.

Clădirea este afectată de fenomenul de tasare, motiv pentru care necesită lucrări de consolidare. Cu o vechime de peste 190 de ani, a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza, tatăl lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, în 1840, ajuns la maturitate, Alexandru Ioan Cuza s-a stabilit și el la Galați, unde a profesat ca judecător, președinte al Judecătoriei Covurlui și pârcălab al județului Covurlui.

A.I. Cuza a locuit în acest imobil chiar și în perioada domniei sale (pe când venea în vizită la Galați), casa fiind ulterior moștenită de soția și fiii săi, până în 1884, când a fost vândută. După mai mulți proprietari, în 1937, casa a fost cumpărată, prin contribuția mai multor gălățeni, de Asociația „Vila Cuza Vodă”, imobilul devenind apoi, în 1939, muzeu dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, destinație pe care o are și în prezent.