Casa în care s a născut Hitler, din nou în atenţia presei jpeg

Casa în care s-a născut Hitler, din nou în atenţia presei

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Lucian Vasile
🗓️ 20 aprilie 2011

Împlinirea a 122 de ani de la naşterea dictatorului nazist readuce în atenţia opiniei publice casa din Braunau am Inn, locul unde viitorul Fuhrer al Germaniei a fost adus pe lume.

Clădirea reprezintă şi azi o problemă pentru autorităţile locale, din cauza încărcăturii sale istorice care atrage adepţi neonazişti. Imobilul a fost construit în secolul XIX, iar la finalul veacului proprietari erau soţii Franz şi Helene Dafner. Moartea lui Franz în 1891 a determinat recăsătorirea Helenei Dafner cu Jakob Bachleitner, iar cei doi au luat în 1912 decizia să vândă imobilul lui Josef Pommer.La parterul casei se afla o berărie cunoscută în epocă, iar după schimbarea proprietarului a fost redenumită “Zum Hirschen”, dar locuitorii se refereau la ea drept “la Pommer”.

Momentul care avea să apese asupra istoriei acestui imobil de pe Vorstadt 219 (redenumită după 1938 Adolf Hitler Strasse, iar adresa actuală fiind Salzburger Vorstadt 15) s-a consumat pe 20 aprilie 1889. La etajul 2, a treia fereastră de la stânga la dreaptă, se afla camera închiriată de către vameşul austriac Alois Schicklgruber şi de soţia acestuia Anna-Maria Hiedler. Aceasta din urmă, la ora 18:30, năştea un bebeluş pe care avea să-I pună numele de Adolf. Adolf Hitler.

După Anschluss, clădirea a devenit loc de pelerinaj pentru nazişti şi chiar Adolf Hitler, pe 12 martie 1938 a vizitat locul în care s-a născut şi a locuit până la vârsta de 3 ani. Martin Bormann, unul dintre apropiaţii Fuhrerului, folosindu-se de puterea pe care avea, a preluat imobilul şi l-a transformat într-un centru cultural pentru arta agreată de Berlin, dar şi într-un altar dedicat lui Hitler. Nu a scăpat totuşi ocazia să îşi marcheze şi el prezenţa, prin adăugarea iniţialelor sale (care se există şi azi) în secţiunea de fier forjat de deasupra porţii care duce spre curtea interioară. Faţada a fost amplu decorată cu ghirlande, drapele şi svastici.

Pentru adepţii naţional-socialismului, un loc cu o asemenea importanţă istorică nu putea să cadă în mâna inamicilor. Drept urmare, în primăvara lui 1945 s-a încercat dinamitarea imobilului, dar acesta a rămas în picioare. După ce oraşul a fost ocupat trupele americane, în clădire au funcţionat până în 1952 birourile serviciului de contrainformaţii al aliaţilor. Redobândită de familia Pommer, casa a avut mai multe dedstinaţii:bibliotecă publică, şcoală, bancă, institut tehnic şi până de curând centru pentru persoanele cu disabilităţi. În 2009, situaţia imobilului a fost incertă, din cauza speculaţiilor că familia Pommer ar intenţiona să vândă clădirea, existând temerea că dacă ar fi achiziţionată de neo-nazişti, ar putea fi transformată într-un altar pentru fondatorul nazismului.

Singurul lucru care mai aminteşte astăzi că în acel imobil s-a născut Adolf Hitler este o bucată de granit amplasată în 1989 (la împlinirea a 100 de ani) pe trotuarul din faţa imobilului. Pe faţada dinspre stradă au fost scrise cuvintele:“Pentru pace şi libertate / şi democraţie / niciodata fascism / căci ne aduc aminte milioanele de morţi”. Posibilitatea ca această casă să devină un muzeu despre dictatorul german este exclusă, mai ales că autorităţile încearcă să înlăture această moştenire istorică a imobilului din Braunau.