«Capela Sixtină a Marii Britanii», redeschisă după doi ani de conservare jpeg

«Capela Sixtină a Marii Britanii», redeschisă după doi ani de conservare

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 aprilie 2019

O sală elaborată, supranumită „Capela Sixtină a Marii Britanii” datorită interiorului şi a tavanului în stil baroc, și-a redeschis porţile la finalul unui proiect de conservare care a durat doi ani.

Sala Pictată a Vechiului Colegiu Naval Regal din secolul al XVII-lea din Greenwich este decorată cu opere ale artistului britanic James Thornhill, realizate între anii 1707-1726. Responsabilul pentru lucrările de conservare, Will Palin, a declarat că opera – care scoate în evidenţă puterea navală şi înfăţişează totodată monarhi şi personaje mitologice – a fost curăţată, iar zonele din care s-a desprins vopsea au fost pictate.

Proiectul de renovare a costat 8,5 de milioane de lire. Directorul executiv al Vechiului Colegiu Naval Regal, Angela McConville, a declarat că această comparaţie cu Capela Sixtină de la Vatican se datorează faptului că sala „este cel mai semnificativ interior pictat din Marea Britanie”.

„Thornhill a creat o distribuţie de personaje. El vrea să ilustreze o varietate de lucruri care se petreceau la acea vreme în Marea Britanie – este o declaraţie epică a realizărilor culturale, navale şi maritime ale naţiunii”, a precizat McConville.

Acest articol a fost publicat în numărul 207 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 aprilie – 14 mai 2019, și în format digital pe paydemic.com.  

1 coperta jpg jpeg