Când a avut loc prima apariție în public a lui George Enescu? jpeg

Când a avut loc prima apariție în public a lui George Enescu?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 august 2021

La nici 8 ani împliniți, aflându-se cu familia în localitatea balneară Slănic-Moldova, George Enescu apărea pentru prima dată în public pe 5 august 1889, cântând la vioară în cadrul unui concurs de binefacere!

Într-o corespondenţă a ziarului ,,Constituţionalul” din 2 august 1889, se aminteşte faptul că George Enescu s-a aflat la Slănic-Moldova, ,,în cadrul unui concert dat în folosul săracilor din staţiune”: un debut nu numai într-o prestigioasă carieră muzicală internațională, ci și într-o lungă carieră filantropică, notează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe pe pagina de socializare a instituției.

Astfel, cu prilejul primei sale înfăţişări publice, în Chioşcul de Muzică al staţiunii, aflat în apropierea Cazinoului Regal, George Enescu a interpretat o fantezie după opera lui Gaetano Donizetti, ,,La Fille du Régiment” şi ,,Fantaisie brillante sur Faust” după Charles Gounod, jurnalistul menţionând: ,,Tânărul Enescu, numai de opt ani, mânuieşte vioara cu o dibăcie admirabilă”.

În toamna anului 1888, înarmat cu recomandările profesorului de vioară, rector al Conservatorului din Iași, Eduard Caudella, genialul copil de numai 7 ani pleca însoțit de părinți la Viena, pentru a se înscrie la Conservator. A fost al doilea candidat acceptat la vârsta de sub 10 ani, primul fiind faimosul violonist și compozitor Fritz Kreissler, în 1882.

După concertul de la Slănic, începând cu octombrie 1891, micul Enescu a dat nouă concerte publice la Viena, interpretând o serie de miniaturi ale unor compozitori ca Vieuxtemps, Wieniawski și Sarasate.

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe vă invită să urmăriți, în săptămânile următoare, pagina de socializare a instituției pentru a afla detalii interesante despre personalitatea și activitatea marelui muzician român, de la a cărui naștere vom aniversa 140 de ani pe 19 august, precum și despre Festivalul și Concursul Internațional care îi poartă numele!