Camera Reprezentanților din SUA a recunoscut genocidul armean jpeg

Camera Reprezentanților din SUA a recunoscut genocidul armean

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 30 octombrie 2019

Camera Reprezentanților din Statele Unite a adoptat cu mare majoritate de voturi o rezoluție care a recunoscut drept genocid masacrarea armenilor în Imperiul Otoman la începutul secolului XX, provocând indignare la Ankara. 

Chemând la "comemorarea genocidului armean", la "respingerea încercărilor (...) de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean" și la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluția fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru și 11 împotrivă din totalul de 435.

 Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de țări, precum și de comunitatea istoricilor. Turcii otomani au ucis și deportat 1,5 milioane de armeni, o minoritate creștină din imperiul predominant musulman, în timpul primul război mondial și imediat după el. În ultimii ani, tot mai multe țări, inclusiv puteri occidentale, au acceptat cererile armenești ca evenimentele de atunci să fie calificate drept genocid. Turcia susține că moartea armenilor a fost rezultatul unor revolte, nu al vreunui plan de a-i extermina, și contestă cifra invocată de armeni ca fiind exagerată.

În aprilie 2017, la scurt după sosirea la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ''una din cele mai rele atrocități în masă ale secolului" fără a folosi însă termenul de genocid. În acele moment, Ankara a denunțat "dezinformarea" și "definițiile nepotrivite" ale președintelui american.

 Înaintea alegerii sale în 2008, predecesorul său, Barack Obama, s-a angajat pe calea recunoașterii genocidului armean, un termen pe care însă nu l-a folosit niciodată în perioadă deținerii funcției de președinte al SUA.

Acest vot survine într-un moment în care relațiile bilaterale dintre SUA și Turcia traversează o nouă zonă de turbulențe. Președintele Trump a permis Turciei să lanseze o ofensivă în nordul Siriei împotriva luptătorilor kurzi, aliați ai SUA, prin decizia de retragere a trupelor americane din zonă, la începutul lunii octombrie. Această decizie a provocat nemulțumire în rândul clasei politice americane, inclusiv în tabăra republicanilor.

 Camera Reprezentanților a mai votat marți seara, aproape în unanimitate, o rezoluție ce prevede sancțiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Este necesar însă votul Senatului pentru ca această rezoluție să poată intra in vigoare.

Turcia califică drept un act politic ''lipsit de sens'' recunoașterea genocidului armean

Turcia a calificat marți seara recunoașterea genocidului armean de către Camera Reprezentanților drept un act "lipsit de sens", adoptat în contextul actual al politicii interne din SUA și care riscă să afecteze relațiile dintre cele două țări, informează miercuri AFP.

"Acest act politic lipsit de sens are drept unici destinatari lobby-ul armean și grupările anti-turce" se arată într-un comunicat al ministerului turc de externe.

"Credem că prietenii americani ai Turciei care sunt în favoarea continuării alianței și a relațiilor amicale își vor pune întrebări în legătură cu această eroare gravă", se arată în luarea de poziție de la Ankara.