Blocuri de calcar cu scene și inscripții din perioada lui Ptolemeu I, descoperite în Egipt/ FOTO jpeg

Blocuri de calcar cu scene și inscripții din perioada lui Ptolemeu I, descoperite în Egipt/ FOTO

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 9 ianuarie 2020

Arheologii egipteni au descoperit, satul Kom Ashqaw din provincia Sohag, cinci blocuri de calcar de mărimi diferite care datează din timpul lui Ptolemeu I (367-282 î.Hr.), a anunțat Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt. 

„Examinarea inițială a blocurilor, a scenelor și textelor înscrise pe acestea indică că ele aparțineau unui altar al lui Osiris din perioada lui Ptolemeu I”, a precizat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichități.

Pe blocuri au fost gravate trei rânduri de scene și un număr de inscripții, precum „fiul Soarelui” și „rege al Egiptului de Sus și de Jos”, a adăugat Waziri, citat de Agerpres.

Egipt 2 jpg jpeg

Toate blocurile sunt dreptunghiulare, cu excepția primului, având o formă neregulată și decorațiuni reprezentând fațada unui palat. Pe al doilea și al treilea bloc se poate vedea cum regele Ptolemeu aduce veșminte și un colier unui Osiris așezat pe tron, în timp ce pe al patrulea bloc, regele îi oferă lui Osiris un kohl (produs cosmetic) de culoare verde. 

Egipt 3 jpg jpeg

Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities