Bisericile de la Hotar si Gherghie, in restaurare jpeg

Bisericile de la Hotar si Gherghie, in restaurare

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2012

Bisericile de lemn de la Hotar şi Gherghie (ambele aflate pe lista Monumentelor Istorice de categorie A) vor fi restaurate şi introduse în circuit turistic.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor este liderul unui proiect HURO, dunumit, , Promovarea moştenirii comune – Revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdu – Bihar’’, prin care cu suma de 320.000 de euro se va realiza această reabilitare.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea turismului cultural în zonele rurale ale Euroregiunii Hajdu Bihar – Bihor. Astfel, în cadrul proiectului vor fi reabilitate patru monumente protejate şi vor fi introduse în circuit turistic.

, , Două monumente sunt din Bihor. Este vorba de Bisericile de lemn de la Hotar şi Gherghie. De asemenea, vor fi reabilitate depozitul de cereale din Kismarja (Ungaria) şi unele anexe ale acestui depozit. Depozitul urmează să fie transformat într-un muzeu dedicat principelui Bocskay, iar anexele în ateliere meşteşugăreşti’’, a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor.

Ghid de bune practici

Liderii proiectului intenţionează totodată să tipărească un ghid de bune practici în legătură cu restaurarea bisericilor de lemn din Bihor şi vor organiza un simpozion cu ceastă temă.

, , Proiectul prevede şi semnalizarea lor corespunzătoare în vederea includerii în circuitul turistic, dar şi amenajarea zonelor de protecţie, inclusiv iluminatul’’, a mai precizat .

Potrivit acestuia, în data de 21 septembrie, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Europene ale Patrimoniului, Direcţia pentru Cultură Bihor va realiza, la Galeria de Arte Vizuale de pe str. Republicii, expoziţia, , Biserici care plâng, biserici care vor surâde. Schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’’. În cadrul acestei expoziţii vor fi prezentate 50 de imagini care vor reda starea actuală a celor două biserici.

Parteneri ai proiectului sunt:Fundaţia Culturală Gyermekeinkert Kismarja – partenerul transfrontalier nr. 1, Parohia Gheghie – partener 2 şi Parohia Hotar – Partener 3. Valoarea totală a proiectului este de 806597 euro.