Biserica Ortodoxă Rusă, nemulțumită de acțiunile Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol jpeg

Biserica Ortodoxă Rusă, nemulțumită de acțiunile Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 12 septembrie 2018

Biserica Ortodoxă Rusă este tot mai nemulțumită de acțiunile Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care a numit doi ierarhi drept exarhi la Kiev, fără acordul fără acordul patriarhului Kiril I. Această decizie este considerată drept un pas spre acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Kievului).

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol ia numit pe arhiepiscopul de Pamphylia, Daniil, și arhiepiscopul de Edmonton, Ilarion, drept exarhi (demnitate în ierarhia ortodoxă, superioară celei de mitropolit și inferioară celei de patriarh) la Kiev. Această decizie a fost urmata imediat de o condamnare din partea Patriarhiei Moscovei, care a numit-o ”invazie a teritoriului canonic al altei biserici locale”.

Biserica Ortodoxă Rusă condamnă faptul că cei doi ierarhi au fost numiți la Kiev fără acordul patriarhului Ciril I al Moscovei și al Întregii Rusii (foto dreapta sus) și al mitropolitului Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine.

„Biserica Rusiei nu va accepta această decizie. Va trebui să întrerupem comuniunea cu Constantinopolul, iar atunci Constantinopolul nu va mai avea dreptul să pretindă leadershipul lumii ortodoxe. Acum Patriarhia Constantinopolului pozează într-un soi de lider al celor 300 de milioane ortodocși din lume, iar patriarhul de Constantinopol este perceput ca aproape un papă ortodox. Dar cel puțin jumătate din cei 300 milioane nu îl vor mai recunoaște nici măcar ca primul în familia bisericilor ortodoxe“,  a avertizat mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului de Externe al Patriarhiei Moscovei.

Foto: kremlin.ru