Bijuterie mecanică, veche de peste 200 de ani jpeg

Bijuterie mecanică, veche de peste 200 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 7 ianuarie 2016

În general,  oamenii asociază roboţii şi mecanismele asemănătoare erei contemporane. Însă în secolul al XIX-lea, bijutierii erau şi inventatori. O astfel de bijuterie s-a vândut la o licitaţie în Geneva cu aproximativ jumătate de milion de dolari.

Ceasornicarul elveţian Henri Maillardet a creat acest mecanism pre-electronic în anul 1820 pentru clienţii chinezi, care vizitau Londra. Bijuteria este realizată din aur, decorată cu diamante şi perle şi reprezintă o omidă care se poate mişca cu ajutorul unui mecanism asemănător cu cel al ceasurilor. În partea inferioară, bijuteriei-robot i-au fost amplasate mici rotiţe zimţate din aur. Bijuteria a fost denumită „ Omida etiopiană”.

Născut în 1745, Maillardet a lucrat şi proiectat în Londra ceasuri şi alte mecanisme, inclusiv un set faimos reprezentând o pereche de magicieni şi un alt mecanism care putea scrie in franceză şi engleză. În 1928, acest ultim dispozitiv a fost prezentat Institutului Franklin din Philadelphia, fără a i se cunoaşte originea. Când mecanismul a fost pus în funcţionare, chiar el a furnizat răspunsul, scriind „scris de către automatul lui Maillardet”.