BETLEEM, locul naşterii lui Iisus Hristos, ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO jpeg

BETLEEM, locul naşterii lui Iisus Hristos, ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2012

Oraşul Betleem, unde s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, ar putea deveni primul loc din Palestina care să fie inclus în patrimoniul UNESCO, scrie Live Science.

Reprezentanţii UNESCO vor dezbate această posibilitate, în cadrul celei de-a 36-a sesiuni anuale a organizaţiei, care se va desfăşura în iunie-iulie, la St. Petersburg (Rusia).

În prezent, patrimoniul UNESCO include peste 900 de proprietăţi cu „valoare universală”, din întreaga lume, notează sursa.

Palestina, membră UNESCO din octombrie 2011, va promova, în cadrul sesiunii anuale, biserica din Betleem şi drumul folosit de pelerini, în încercarea de a-i convinge pe cei prezenţi să lărgească patrimoniul.

Live Science scrie că votul va fi unul destul de controversat, întrucât SUA consideră că Palestina ar trebui să ajungă la un acord de pace cu Israelul, înainte ca un obiectiv de pe teritoriul său să intre în patrimoniul UNESCO.

Biserica din Betleem a fost construită la îndemnul Elenei, mama împăratului roman Constantin cel Mare, deasupra peşterii în care s-ar fi născut Iisus Hristos. De altfel, Grota Naşterii Domnului este cea mai vizitată încăpere din apropierea bisericii din Betleem. Înăuntru, există o stea cu 14 colţuri, încastrată în marmură, alături de inscripţia „Aici, Fecioara Maria l-a născut pe Iisus Hristos”.

Site-ul UNESCO scrie că valoarea bisericii din Betleem este „indiscutabilă”, iar naşterea lui Hristos reprezintă cea mai mare sărbătoare din lume. „Nu există niciun alt loc în lume care să aibă o valoare religioasă mai mare decât Betleemul”, mai arată site-ul UNESCO.

Live Science scrie că, pe lângă conflictele politice care pun în pericol biserica din Betleem, aceasta a fost parţial distrusă şi de mai multe cutremure, de-a lungul timpului.

sursa:gandul.info