Bărbatul care l a împușcat pe preşedintele american Ronald Reagan ar putea fi eliberat jpeg

Bărbatul care l-a împușcat pe preşedintele american Ronald Reagan ar putea fi eliberat

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 septembrie 2021

John Hinckley Jr, bărbatul care a încercat să-l ucidă pe preşedintele american Ronald Reagan în 1981, pentru a o impresiona pe actriţa Jodie Foster, va putea fi eliberat în iunie 2022.

Un judecător federal a aprobat luni un acord între Departamentul Justiţiei şi John Hinckley Jr, care a fost externat dintr-un spital de psihiatrie în 2016, după 30 de ani de internare, informează Agerpres.

Controlul său judiciar va fi complet ridicat în nouă luni, cu condiţia ca acesta să rămână „stabil mental”, a precizat judecătorul Paul Friedman.

Acum în vârstă de 66 de ani, John Hinckley Jr. a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din hotelul Hilton din Washington, pe 30 martie 1981. El a declarat că a dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul „Taxi driver”.

John Hinckley Jr, arestat de FBI (30 martie 1981)

John Hinckley Jr Mugshot jpg jpeg

Ronald Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi cu o puternică hemoragie internă, plus o altă rană la braţul drept. Pe lângă el, Hinkley Jr. a mai făcut alte 3 victime: un poliţist, garda de corp a preşedintelui (care a încasat frontal un glonţ, în timp ce făcea scut în faţa preşedintelui) şi secretarul de presă de pe lângă Casa Albă, James Brad, care a rămas paralizat permanent.

Foto sus: Atentatul asupra președintelui american Ronald Reagan (foto:  Michael Evans / White House Photographic Office. Sursa: Ronald Reagan Presidential Library)