„Un englez în istoria României  Ana Blandiana în dialog cu Dennis Deletant”, într o conferinţă extraordinară la Ateneu jpeg

Azi în Sighet, mâine-n toată ţara! Ana Blandiana, despre harta memoriei comunismului, la Adevărul Live, de la 11.00

📁 Comunismul in România
Autor: Laurenţiu Ungureanu; Anca Vancu
🗓️ 6 noiembrie 2014

În ce forme a fost reprezentat comunismul de la căderea Revoluţiei până astăzi? Cum am păstrat vie memoria unui trecut prea recent, cu victimele sale, cu „marile realizări“? Despre mijloacele de resuscitare a memoriei colective vorbeşte, la Adevărul Live, de la 11.00, poeta Ana Blandiana, fondatoarea primului memorial dedicat victimelor comunismului din România, Memorialul Sighet.

Asemenea indivizilor, popoarele se deosebesc nu numai prin felul în care îşi trăiesc destinul, ci şi prin felul în care ştiu să şi-l pună în valoare. Polonezii au reuşit să dea nefericirii lor seculare definiţia demnităţii, evreii şi-au transformat martiriul în apoteoză. În ceea ce ne priveşte, ştiinţa potrivirii lucrurilor ne-a fost, din păcate, aproape întotdeauna necunoscută. Aproape întotdeauna am preferat să ne întâmpinăm oaspeţii nu cu lacrimi, ci cu pâine şi sare, şi să ne oblojim rănile în tăcere şi singurătate. Există o mare singurătate în destinul poporului român şi există o insuportabilă tăcere.

Memorialul de la Sighet se naşte din credinţa că această singurătate trebuie să înceteze. Şi ea nu poate înceta decât dacă tăcerea încetează“, spunea Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică, la înfiinţarea Memorialului Sighet, în urmă cu 21 de ani. Până în 1993, când Ana Blandiana şI Romului Rusan au înaintat Consiliului Europei proiectul înfiinţării unui muzeu pe locul fostei închisori din timpul comunismului, clădirea devenise o ruină imundă. Era, însă, locul care avea să se transforme în primul memorial dedicat victimelor comunismului.

De 21 de ani, Ana Blandiana şi Romulus Rusan se asigură că „patrimoniul suferinţei“ pe care l-au construit, în nordul prea îndepărtat al ţării, la Sighetu Marmaţiei, nu va muri odată cu „vechea generaţie“. Asemenea iniţiativei lor, în 25 de ani de la căderea fostului regim, s-au strâns imense bibliografii şi cercetări, s-au realizat filme pe tema sistemului de dinainte de '89, s-au înfiinţat instituţii şi centre de studii despre investigarea crimelor comunismului. E suficient? E puţin?

Despre diferitele forme în care este reprezentat comunismul în societatea actuală şi ce este important să nu uităm din trecutul recent pentru a ne face lecţiile necesare unui alt viitor, vorbeşte, la Adevărul Live, de la 11.00, poeta Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică, într-o nouă emisiune „Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din Rommânia“, realizată de Adevărul şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.