Avocații fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic cer un nou proces jpeg

Avocații fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic cer un nou proces

📁 Istorie recentă
🗓️ 24 aprilie 2018

Avocații lui Radovan Karadzic au cerut judecătorilor anularea verdictului din 2016 prin care fostul lider politic al sârbilor bosniaci a fost găsit vinovat de genocid și alte atrocități, precum și rejudecarea cazului.

”Vă cerem să anulați un verdict nedrept și să ordonați un nou proces”, a declarat, luni, avocatul lui Karadzic, Peter Robinson, susținând că procurorii nu au reușit să dovedească vinovăția directă a clientului său.

Karadzic (72 de ani) a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, în cel mai mare masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, precizează Agerpres.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci a mai fost condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) pentru persecuții, omoruri, violuri, tratamente inumane comise mai ales în timpul asediului asupra orașului Sarajevo, soldat cu moartea a 10.000 de civili în 44 de luni. A fost totuși achitat la una din cele două acuzații de genocid, în lipsa probelor suficiente care să demonstreze că această infracțiune a avut loc și în alte șapte localități din Bosnia.