Avionul Ameliei Earhart ar fi fost descoperit lângă o insulă din Pacific jpeg

Avionul Ameliei Earhart ar fi fost descoperit lângă o insulă din Pacific

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2012

O echipă de cercetători care încearcă să rezolve misterul din jurul dispariţiei aviatoarei Amelia Earhart, în 1937, a anunţat că a descoperit ceea ce ar putea fi rămăşiţe din avionul acesteia, lângă o insulă din Pacific, potrivit Mediafax.

Fragmentele au fost observate săptămâna aceasta într-o înregistrare subacvatică realizată în iulie de pasionaţii de "arheologie aeronautică" din asociaţia TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery), informează nydailynews.com.

La începutul lunii iulie, cercetătorii au plecat în expediţie, din Hawaii, pe urmele Ameliei Earhart, la 75 de ani de la dispariţia în Oceanul Pacific a celebrei aviatoare americane, care încerca în acel momentsă înconjoare Pământul, plecând spre est şi urmând linia Ecuatorului.

Ei au avut ca scop să ajungă pe Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, pentru a încerca să îşi probeze teoria potrivit căreia aviatoarea americană a supravieţuit o anumită perioadă de timp accidentului de avion pe care l-a suferit.

Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.

Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, aviatoarea americană anunţa în ultimul ei mesaj radio că nu reuşea să localizeze insula şi că "indicatorul pentru carburant începea să scadă".

În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.

Totuşi, potrivit membrilor asociaţiei TIGHAR, cei doi aviatori ar fi putut să aterizeze pe minusculul atol Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanţă de 480 kilometri de insula Howland, şi ar fi supravieţuit acolo pentru o vreme, în timp ce avionul lor se scufunda în mare. Câteva obiecte americane datând din anii 1930 au fost descoperite pe această insulă, ca şi urmele unui cort.

Cercetătorii de la TIGHAR s-au confruntat, însă, în căutările lor cu probleme tehnice-condiţiile neprielnice din zona recifului Nikumaroro, unde ei cred că a dispărut avionul lui Earhart. Specialiştii spun că sunt conştienţi că nu vor găsi avionul intact, mai ales că mediul este neprietenos, curenţii din ocean fiind foarte puternici.

Între timp, echipa TIGHAR s-a întors în Honolulu, la 900 de kilometri la nord-est de Nikumaroro, fără să fi găsit vreun fragment din avion. Când au ajuns însă în Honolulu, specialiştii au vizionat înregistrările din Nikumaroro şi au remarcat o zonă acoperită cu ceea ce par obiecte fabricate de mâna omului, care ar putea fi rămăşişe din avionul lui Earhart.

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas. Ea a devenit o celebritate de talie mondială la începutul anilor 1930, când a stabilit mai multe recorduri în domeniul aviaţiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit în roşu, pe care îl numea "micul ei autobuz roşu". În 1932, ea a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire.

De-a lungul anilor, cercetătorii americani au avut mai multe tentative de localizare a ultimului avion pilotat de Amelia Earhart.

sursa: