Autoritățile chineze cer o pedeapsă aspră pentru un american care a vandalizat o statuie din Armata de teracotă jpeg

Autoritățile chineze cer o pedeapsă aspră pentru un american care a vandalizat o statuie din Armata de teracotă

📁 Istoria Chinei
🗓️ 20 februarie 2018

Autoritățile chineze au cerut o ”pedeapsă aspră” pentru un american care ar fi furat degetul mare al unei statui reprezentând un războinic din faimoasa Armată de teracotă.

Statuia, veche de 2.000 de ani, valorează 4,5 milioane de dolari și este una dintre cele 10 expuse în cadrul unei expoziții organizate la Institutul Franklin din Philadelphia. Americanul Michael Rohana a fost acuzat de furt și tăinuire a unei opere de artă, săptămâna trecută, fiind ulterior eliberat pe cauțiune.

Pe 21 decembrie, bărbatul în vârstă de 24 de ani a mers la expoziție, care la momentul acela era închisă. Rohana ar fi folosit telefonul mobil pe post de lanternă și și-a făcut un selfie cu unul dintre soldați. El ar fi rupt ceva din mâna stângă a unei statui după care a pus obiectul în buzunar și a plecat.

Reprezentanții muzeului au anunțat lipsa degetului mare pe 8 ianuarie iar FBI mai târziu l-a dat în urmărire pe Rohana, care a admis că a păstrat obiectul într-un sertar din birou. Autoritățile chineze au acuzat Institutul Franklin din Philadelphia de neglijență în ceea ce privește statuile și au cerut ca Statele Unite să pedepsească făptașul, precizând că doi experți chinezi vor ajunge în Statele Unite pentru a evalua pagubele și a repara statuia. De asemenea, autoritățile chineze vor cere daune pentru acest incident.  

Cele 10 statui care se află acum la Franklin Institute fac parte din armata de 8.000 de războinici în mărime naturală care formează Armata de Teracotă, cea mai importată descoperire arheologică din istoria Chinei. Statuile au fost realizate la ordinului primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, care a murit în anul 210 î.Hr.,  pentru a îl proteja după moarte.