Atentatul de la Târgul de Crăciun din Berlin, revendicat de gruparea teroristă ISIS jpeg

Atentatul de la Târgul de Crăciun din Berlin, revendicat de gruparea teroristă ISIS

📁 Istorie recentă
Autor: Redactia Adevarul
🗓️ 20 decembrie 2016

Atentat la Berlin. Un camion a intrat, luni seară,  în mulţimea adunată la o piaţă de Crăciun din Berlin. Cel puţin 12 persoane au murit şi peste 48 au fost rănite. În camion se aflau două persoane;unul dintre pasageri a murit, în timp ce o persoană suspectată a fi şoferul a fost arestată de poliţia germană, care pleacă de la premisa unui atac terorist.

  • Un camion a intrat în mulţimea care asista la un târg de Crăciun în piaţa Breischenplatz din Berlin;
  • Cel puţin 12 persoane au fost ucise, iar alte 48 au fost rănite;
  • Autorităţile germane pleacă de la premisa unui atentat;
  • Două persoane se aflau în camion:pasagerul a murit, iar şoferul a reuşit să fugă;un suspect considerat a fi şoferul camionului a fost arestat de poliţia germană.

UPDATE 9.45 Forţe speciale ale poliţiei au descins într-un hangar din incinta fostului Aeroport Tempelhof din Berlin, în care se sunt cazaţi refugiaţi, scrie revista Focus, citată de Reuters.

UPDATE 9.38 Şoferul camionului care a intrat în mulţime luni seara, la Târgul de Crăciun din Berlin, omorând 12 oameni şi rănind alţi 48, ar fi un imigrant din Afghanistan sau Pakistan, care a intrat în februarie în Germania, ca refugiat, scrie presa germană, citată de Reuters.

 Simpatizanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au salutat atacul cu camion comis la Berlin, dar, deocamdată, nu există niciun mesaj de revendicare din partea organizaţiei fundamentaliste sunnite.

Conform Forţei de Mobilizare Populară din Irak, un grup şiit, simpatizanţi ai organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic au salutat atentatul. Deocamdată, nu există niciun mesaj de revendicare postat pe site-uri ale reţelei teroriste sunnite.

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu transmite condoleanţe în numele Administraţiei Prezidenţiale în urma tragediei de la Berlin, afirmând, totodată, că asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, este ''un act revoltător''.    

      

 Securitatea târgurilor de Crăciun a fost "imediat întărită" în Franţa şi în alte state europene după atentatul comis luni seara la Berlin, a anunţat ministrul francez de Interne, Bruno Le Roux, transmite AFP.

Poliţia din Berlin anunţă că atacul din piaţa de Crăciun, soldat cu cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi, a fost comis intenţionat, relatează The Associated Press. Forţele de ordine adaugă că este vorba despre un presupus atac terorist.

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a pus atacul pe seama reţelei teroriste Stat Islamic, condamnând „teroriştii islamici care continuă să masacreze creştini în comunităţile şi locurile lor de rugăciune”. Adiacentă târgului din Breischedplatz se află Biserica Memorială Kaiser Wilhelm, unul dintre cele mai cunoscute obiective religioase din capitala germană.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declaraţi marţi dimineaţă că „nu este încă pregătit să catalogheze tragedia drept un atentat terorist”, însă a confirmat că „există indicaţii” că atacul a fost premeditat.

„Va exista un efect psihologic resimţit în toată ţara care depinde de alegerea cuvintelor, şi vrem să fim foarte precauţi şi să tragem concluzii pe baza rezultatelor investigaţiei, şi nu a speculaţiilor” a continuat acesta într-un interviu pentru televiziunea ARD.

Poliţia germană a anunţat un bilanţ actualizat al victimelor atacului de marţi:în acest moment sunt înregistraţi 12 morţi, în timp ce alte 48 de persoane sunt spitalizate, o parte dintre ele în stare critică,

Compania pe numele căreia era înmatriculat camionul care intrat în târgul din Berlin a oferit mai multe detalii despre transportul pe care îl efectua către capitala germană.

„Am pierdut legătura cu şoferul camionului în jurul orei 15.00 (ora Românie 16.00). Nu ştim ce s-a întâmplat-dacă şoferul a fost luat ostatic sau omorât. Suntem foarte îngrijoraţi pentru el” a declarat managerul Lukasz Wasik pentru AFP.

Poliţia germană a anunţat că pasagerul decedat este de naţionalitate poloneză, însă identitatea suspectului capturat este încă în curs de stabilire.

Între timp, suspectul este interogat de către autorităţi, care nu au oferit alte informaţii despre acesta.

Noi detalii au apărut despre camionul folosit implicat în tragedie.

Vehiculul este înmatriculat în Polonia şi aparţine unei firme de transport de mărfuri cu sediul în Gdansk, relatează BBC, citând presa germană. 

Patronul companiei, Ariel Zurawski, a declarat unui post de radio polonez că şoferul camionului era un văr al său, iar acesta se îndrepta către Berlin. Bărbatul a insistat că vărul său nu ar fi avut cum să provoace tragedia, având „15 ani de experienţă în şofat”. Zurawski a adăugat că a vorbit ultima dată cu şoferul camionului luni, în jurul prânzului, şi că acesta transporta structuri din oţel cântărind peste 25 de tone.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Ambasada României în Germania a început demersurile pe lângă autorităţile din această ţară pentru a verifica dacă printre victimele incidentului de la un târg de Crăciun din Berlin se află şi cetăţeni români, MAE exprimându-şi, totodată, regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti.

Ambasada României în Republica Federală Germania ”are în atenţie” incidentul în care un camion a lovit, luni seara, o mulţime de oameni care se aflau la un târg de Crăciun din centrul Berlinului.

”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români. Acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivată la această oră”, anunţă Ministerul.

Ambasada este pregătită să acorde asistenţă consulară în caz de nevoie.

”Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti”, se arată într-un comunicat al MAE.

„Ceea ce vedem aici este dramatic. Sunt în stare de şoc, am sperat să nu avem astfel de situaţii în Berlin. Totul este sub control în momentul de faţă” a declarat primarul Berlinului, Michael Muller, pentru televiziunea N24.

Poliţia germană anunţă că nu există alte situaţii de urgenţă aflate în desfăşurare în Berlin la momentul actual. 

Poliţia germană a confirmat pe Twitter. arestarea unui suspect în apropiere de târgul de Crăciun din piaţa Breischedplatz, precum şi moartea unui pasager al camionului.

„Rămâne de văzut dacă suspectul arestat este conducătorul camionului” se anunţă în comunicat.

Cancelarul german Angela Merkel se consultă în aceste momente cu ministerul de Interne şi primarul Berlinului în privinţa atacului, relatează DW.

Cotidianul Bild relatează că bărbatul arestat este cel care s-a aflat la volanul camionului care a intrat în mulţime. Cel care se afla cu el în camion a murit;nu există deocamdată informaţii despre identitatea acestora.

 Există informaţii potrivit cărora autorităţile se aşteaptă ca numărul persoanelor decedate să crească, însă declaraţii oficiale în acest sens nu au fost făcute.

 Potrivit Berliner MorgenPost, în camion se aflau doi oameni. Unul dintre aceştia a murit.

 Un suspect a fost reţinut, relatează Die Welt.

 Poliţia din Berlin a confirmat moartea a nouă persoane, relatează Deutsche Welle. 

 Cel puţin nouă persoane au murit şi peste 50 au fost rănite, relatează Bild, citând surse din cadrul poliţiei germane.

Cel puţin două persoane au murit, iar 50 au fost rănite, relatează cotidianul german Bild în ediţia sa online. Potrivit unor informaţii difuzate de mai multe publicaţii germane, atacatorul nu a fost prins.

 Potrivit „Der Spiegel“, o purtătoare de cuvânt a Poliţiei a confirmat moartea unei persoane. 

. Poliţia ia în calcul varianta unui atentat, relatează Focus.de.

Atentat la Berlin