Artefacte descoperite lângã Stonehenge jpeg

Artefacte descoperite lângã Stonehenge

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 6 octombrie 2011

O comoarã arheologicã neaşteptatã datã la ivealã de o echipã de arheologi de la Open University ar putea contribui la întelegerea mai exacta a monumentului de la Stonehenge. Cele mai semnificative artefacte dezgropate sunt douã raţe sculptate, primele de acest gen gãsite pe teritoriul britanic.

Raţele sunt, cel mai probabil, rezultat al tradiţiei existente în epoca bronzului de a sculpta animale care erau aruncat în apã ca ofrande. Dar în vreme ce raţele dateazã cam din 700 a.Hr., un pumnal ceremonial descoperit în acelaşi sit este de douã ori mai vechi. Cu toate acestea, un alt obiect despre care se credea cã este un dinte de vacã a fost datat cu carbon radioactiv la 6250 a.Hr., 3000 de ani înainte de începerea construcţiei la Stonehenge. Era parte dintr-o serie de mai bine de 200 de oase animale îngropate în jurul a ceea ce pare sã fi fost un foc, sugerând un ospãţ mezolitic. Oasele nu proveneau de la vaci, ci de la bouri, mamifere bovine dispãrute. “Este probabil unul dintre primele ospeţe cu mâncare caldã, la care oamenii au gãtit aceste animale uriaşe”, spune şeful de şantier, David Jacques. Excavãrile ulterioare au revelat o gamã de nu mai puţin de 5500 de cremeni şi unelte. Dat fiind cã doar puţine obiecte mezolitice au fost dezgropate pânã acum lângã Stonehenge, descoperirea este o dovadã puternicã a continuitãţii vieţii pe sit. Asta înseamnã cã Stonehenge a fost o locaţie de mare importanţã cu mii de ani înainte de ridicarea monumentului megalithic. “Nu este nicio surprizã pentru cã ştiam cã trebuie sã fie o urmã mezoliticã pe undeva, din cauza pilonilor cu totemuri dezgropaţi în timpul lucrului la parcare acum câţiva ani”, adaugã domnul Jacques. “Veriga lipsã între aceste douã lucruri a fost cã nu existau dovezi ale folosirii lor de cãtre oameni pânã acum”.

Domnul David Jacques, care ţine un curs de istorie romanã, şi-a folosit studenţii de la OU pentru a excava un sit la nord-vest de fortul de epoca fierului cunoscut sub numele de tabãra lui Vespasian. Sãpând în albia unui fost pârâu echipa a dat de artefacte