Arhivele personale ale lui Nelson Mandela vor putea fi consultate pe internet jpeg

Arhivele personale ale lui Nelson Mandela vor putea fi consultate pe internet

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 28 martie 2012

Peste două mii de documente semnate, fotografii şi înregistrări video extrase din arhivele personale ale lui Nelson Mandela au fost postate online. Arhivele pot fi consultate pe siteul www.archive.nelsonmandela.org.

Graţie acestui proiect prezentat de Nelson Mandela Centre of Memory şi gigantul american Google, toate documentele, digitalizate, pot fi de acum consultate într-o colecţie online, alcătuită din şapte secţiuni, informează AFP.

"Peste tot, în mod gratuit şi de către toată lumea", a subliniat Verne Harris de la acest centru, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Cel mai vechi document este carnetul de membru al lui Mandela la biserica metodistă, datând din 1929, obţinut de acesta în perioada copilăriei (Nelson Mandela s-a născut în 1918).

Pot fi consultate online şi o serie de note manuscrise, datând din perioada negocierilor duse de liderul sud-african pentru încheierea politicii de apartheid, în urmă cu 20 de ani. Cele mai recente documente sunt câteva fotografii realizate în 2011-inclusiv una cu cel mai tânăr dintre strănepoţii săi, Qheya II Zanethemba Mandela.

Aceste arhive se află la Johanesburgh, sunt atent repertorizate şi arareori accesibile pentru public.

În 2011, Google a plătit centrului 1, 25 milioane de dolari pentru a facilita proiectul şi a acordat asistenţă tehnică.

Nelson Mandela, în vârstă de 93 de ani, nu a fost consultat pentru acest proiect, din cauza sănătăţii sale fragile.

El nu a folosit niciodată un computer. În schimb, a avut întotdeauna grijă să păstreze mărturii scrise despre istoria familiei sale.

În autobiografia lui, Mandela spune că fotografiile cu familia sa au fost extrem de preţioase pentru el şi l-au ajutat să reziste pe perioada celor 27 ani de închisoare. Generos din fire, Mandela le împrumuta şi altor prizonieri, care nu aveau legături cu exteriorul.

Fiecare utilizator de internet va putea de acum înainte să "răsfoiască" calendarele cuprinzând notiţe scrise de Nelson Mandela în închisoarea din Roben Island, să admire fotografiile lui din tinereţe sau să privească înregistrările video în care diverse personalităţi, precum Desmond Tutu, sau cetăţeni obişnuiţi, vorbesc despre întâlnirile lor cu Mandela.

Arhivele dezvăluie şi câteva aspecte din viaţa privată şi sentimentală a lui Nelson Mandela, cunoscut mai ales pentru angajamentele sale politice.

Pe un calendar din anul 1980, ilustrat cu fotografia unei căprioare într-o pădure, Mandela a scris că într-un vis i-a apărut soţia lui de atunci, Winnie, şi cele două fiice pe care le-a avut cu ea, Zeni şi Zindzi.

Condamnat de regimul sud-african de apartheid, recompensat cu premiul Nobel pentru pace în anul 1993, Nelson Mandela a fost ales, în 1994, preşedinte al ţării, cu ocazia primului scrutin la care sud-africanii de culoare au avut dreptul de a vota. Mendela s-a retras din politică în 1999, după un singur mandat.

Ultima lui apariţie publică a avut loc cu ocazia finalei Cupei mondiale la fotbal, la Johannesburg, în iulie 2010.

În februarie, Mandela a fost spitalizat pentru scurtă vreme, din cauza unor dureri abdominale. După externare, a făcut câteva analize amănunţite, dar care nu au identificat nicio problemă majoră de sănătate.