Arhiva lui Churchill, disponibilă online jpeg

Arhiva lui Churchill, disponibilă online

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 12 octombrie 2012

Arhiva lui Winston Churchill, ce conține aproape un milion de documente – de la rapoarte școlare, schițe ale faimoaselor discursuri din timpul războiului și până la facturile pentru trabucuri – a fost transpusă în format digital.

Întreaga arhivă, aflată la Churchill College, Cambridge, a fost digitalizată pentru a permite cercetătorilor să descifreze mai bine personalitatea lui Churchill. Arhiva include scrisori personale, scrisori oficiale de la oameni de stat – regi, președinți sau generali, precum și documente din care reiese în mod clar pasiunea fostului premier britanic pentru brandy. Cei interesați pot găsi de asemenea comentariile pe care însuși Churchill le făcea la discursurile sale, sau documente din care reies bănuielile celor de la MI5 că premierul ar putea deveni ținta unui atac prin plasarea de otravă sau explozibili în trabucurile sale.

Arhiva digitală va putea fi accesată prin intermediul unui abonament anual disponibil universităților, bibliotecilor, precum și altor instituții. Allen Packwood, directorul arhivei de la Churchill College, a declarat că această arhivă reprezintă cea mai importantă colecție de documente din epoca modernă.

David Woolner, cercetător la Roosevelt Institute din SUA, consideră că „există puține personalități mai importante în istoria secolului XX decât Winston Churchill. A face accesibilă arhiva sa savanților și studenților din întreaga lume va oferi noilor generații oportunitatea de a înțelege mai bine nu doar personalitatea lui Churchill, ci și vremurile tumultuoase în care a trăit acesta.”

Sursa: http://www.guardian.co.uk/