Arheologii italieni au prezentat public posibilul mormânt al lui Romulus / VIDEO jpeg

Arheologii italieni au prezentat public posibilul mormânt al lui Romulus / VIDEO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2020

Arheologii italieni au prezentat, vineri, un templu subteran datând din secolul VI î.Hr. care ar putea conține cavoul lui Romulus, fondatorului Romei. 

Templul este închinat lui Romulus care, potrivit legendei, a întemeiat Roma împreună cu geamănul Remus, la 21 aprilie 753 î.Hr. și a devenit unicul conducător după ce și-a ucis fratele. Templul este alcătuit dintr-un sarcofag din piatră, cu o lungime de 1,4 metri și o structură circulară, despre care se presupune că ar fi un altar, informează Agerpres.

Zona în care se află templul coincide cu locul în care, potrivit textelor antice, a fost înmormântat Romulus. Mormântul propriu-zis este de fapt un cenotaf (monument funerar ridicat în amintirea unei persoane decedate ale cărei oseminte se găsesc în alt loc sau au dispărut – n.r.), deoarece, conform textelor antice, Romulus fie a dispărut într-o furtună, fie a fost ucis și tăiat în bucăți de senatori.

După moartea sa, Romulus a fost venerat drept zeul Quirinus. Potrivit arheologilor italieni, acest templu ar putea fi un monument funerar ridicat pentru a celebra cultul și memoria lui Romulus.

Monumentul a fost descoperit în 1899, dar semnificația lui nu a fost înțeleasă. În anii '30, în timpul renovării forumului din perioada fascistă, peste monument a fost construită o scară. Arheologii au cercetat din nou zona în noiembrie 2019, când au început să demonteze scara, redescoperind acest templu.