Arheologii au testat o nouă metodă de datare care ar putea revoluționa arheologia jpeg

Arheologii au testat o nouă metodă de datare care ar putea revoluționa arheologia

📁 Antichitate
🗓️ 30 aprilie 2014

O echipă interdisciplinară condusă de arheologul și profesorul de la Universitatea Western Australia, dr. Jo McDonald,   au testat cu succes o nouă metodă de datare numită  plasmo-oxidarea, care produce radio-carbon din mici fragmente de pigment.

Profesorul McDonald povestește că echipa dumneaei a petrecut trei săptămâni documentâdu-se cu privire la arta rupestră din Canning Stock Route, în estul Pilbarra, având acceptul și invitația populației autohtone.

Echipa a mai studiat picturile rupestre de la Carnavorn, Jilakuru și Calvert Range prelevând mostre de pigment.

Au avut de îndeplinit o misiune destul de dificilă deoarece trebuiau să aibă grijă să colecteze pigment ce conținea suficient carbon pentru a fi datat, astă fără a afecta picturile care au trebuit să înfrunte testul timpului.

Pigmentul a fost tratat cu plasmo-oxidare în laboratoarele Livermore Lawrence, din cadrul Universității Berkeley de către dr. Karen Steelman.

Datarea a fost realizată cu succes și s-a dovedit că pigmentul datează de acum 2000-3000 BP deși datarea anuitor pigmenți din ocru datează mult mai timpuriu.

Rezultatele sunt foarte importante în ceea ce privește studierea picturilor rupestre din Marele Deșert Nisipos din Australia.