Arheologii au identificat în premieră sursa pietrelor de la Stonehenge jpeg

Arheologii au identificat în premieră sursa pietrelor de la Stonehenge

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 20 decembrie 2011

Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au identificat sursa exactă a rocilor folosite în cadrul Stonehenge.

Geologii britanici au descoperit că materialul folosit pentru o parte mai veche a monumentului de la Stonehenge provine de la un afloriment aflat la aproximativ 260 de kilometri depărtare de Stonehenge, într-un loc intitulat Craig Rhos-y-Felin, în regiunea Pembrokeshire din Ţara Galilor.

Rocile a căror sursă a fost identificată de arheologi au fost folosite doar pentru o parte mai veche a monumentului, aşa-numitele "bluestones". Sursa rocilor mari, intitulate sarsens, nu a fost încă identificată. Aceste roci au fost adăugate monumentului de la Stonehenge la câteva secole după pietrele de tip "bluestones".

Cercetătorii au emis două ipoteze pentru a explica cum au reuşit cei ce au construit monumentul de la Stonehenge acum 5.000 de ani să transporte aceste roci la o asemenea distanţă. Prima ipoteză susţine că acestea ar fi fost transportate spre Stonehenge cu câteva sute de mii de ani mai devreme, atunci când gheţarii din zonă s-au topit. Cea de-a doua variantă luată în calcul de oamenii de ştiinţă este că oamenii care au construit monumentul au transportat rocile din Pembrokeshire spre Stonehenge, fie cu vasul, fie traversând un munte. Arheologii cred că efortul de a transporta rocile pe o distanţă atât de mare ar fi fost întreprins de cei care au construit Stonehenge deoarece alte dovezi indică faptul că rocile din Pembrokeshire erau considerate la acea vreme ca având puteri supranaturale.

Sursa:descopera.ro