Arheologii au găsit la Biserica Neagră din Braşov peste 50 de morminte medievale jpeg

Arheologii au găsit la Biserica Neagră din Braşov peste 50 de morminte medievale

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 17 aprilie 2012

Arheologi care fac săpături pentru reabilitarea şi reamenajarea curţii Bisericii Negre din Braşov au descoperit peste 50 de morminte cu oseminte care datează atât din Evul Mediu, posibil din secolul al XI-lea, cât şi din epoca modernă.

Arheologul Daniela Marcu Istrate, coordonator ştiinţific al şantierului de la Biserica Neagră, a declarat că de la începutul lucrărilor, din 3 aprilie şi până în prezent, au fost descoperite aproximativ 50 de morminte cu oseminte care datează, probabil, din jurul anilor 1600-1700, însă este posibil ca în straturile inferioare ale cimitirului să fie găsite oseminte care datează din anii 1200.

Arheologul a spus că se ştia că există un cimitir în zona Bisericii Negre, pentru că în jurul oricărei biserici medievale a existat un cimitir, deoarece începând din secolul al XI-lea s-a stabilit în lumea creştină că cimitirele trebuie să fie amplasate în imediata apropiere a bisericilor.

"S-au găsit în jur de 50 de morminte în poziţie anatomică, dar nu întregi, ele s-au deranjat unele pe altele deoarece în Evul Mediu şi chiar în epoca modernă mormintele nu erau semnalizate, nu aveau cruci, monumente ca în ziua de astăzi. Pur şi simplu decedatul se punea în mormânt şi nu se mai cunoştea locul. Din cauza aceasta ele se tot suprapun şi pe puţine le găsim întregi", a spus Daniela Marcu Istrate.

Deocamdată nu se ştie exact de când datează cimitirul, deoarece se fac lucrări la straturile superioare.

"Logic, cele mai vechi morminte ar trebui să fie din jurul anului 1200, când bănuim că a fost colonizată această parte a Transilvaniei şi dacă s-a fundat peaceste locuri o biserică, atunci tot aici trebuie să fie şi primul cimitir. Noi suntem la straturile de sus, datând din jurul anilor 1600 - 1700. Încă nu avem date ca să putem face o încadrare cronologică mai exactă", a mai spus arheologul.

Înainte de începerea lucrărilor propriu-zise de amenajare a Curţii Honterus, este necesară cercetarea arheologică pentru a putea fi evaluat situl.

De asemenea, pe lângă aceste morminte au fost găsite şi ruine ale unor clădiri.

Lucrările de reabilitare şi amenajare a Curţii Johannes Honterus (curtea Bisericii Negre) au început în 3 aprilie, în cadrul unui proiect derulat de Fundaţia "Salvaţi centrul istoric al Braşovului", ai cărei membri sunt Primăria Braşov şi Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov. Lucrările de reabilitare se vor desfăşura în mai multe etape şi sunt programate a se finaliza în toamna acestui an. Etapizarea lucrărilor constă în desfăşurarea studiilor arheologice, înlocuirea reţelelor, execuţia straturilor de suport şi, la final, execuţia pavimentului. În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.