Arheologii au descoperit camerele de gazare din lagărul de concentrare de la Sobibor jpeg

Arheologii au descoperit camerele de gazare din lagărul de concentrare de la Sobibor

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 22 septembrie 2014

Arheologii anunţă descoperirea camerelor de gazare din lagărul de concentrare nazist de la Sobibor, din estul Poloniei. În lagărul de la Sobibor au fost ucişi aproximativ 250.000, informează Reuters.

Forţele germane au încercat să şteargă orice urmă a lagărului atunci când l-au închis, în urma unei revolte din 14 octombrie 1943. Naziştii au demolat camerele de gazare, peste care a fost construit, ulterior, un drum asfaltat.

Arheologii au început săpăturile sub drum şi au găsit şiruri de cărămizi, parte din fundaţia clădirii, în locul unde se consideră că erau zidurile camerelor de gazare.

Astfel s-a putut constata cât de mari erau camerele, informaţie ce ajută la stabilirea mai precisă a numărului de oameni ucişi în lagăr.“Ne-am atins, în sfârşit, obiectivul – descoperirea camerelor de gazare. Am fost uimiţi de mărimea clădirii şi de gradul mare de conservare a zidurilor camerelor”, a declarat Yoram Haimi, unul dintre arheologi. 

Haimi a precizat că doi dintre unchii săi, care trăiau la Paris în timpul războiului şi care au fost prinşi de germani, s-au numărat printre victimele trimise în lagărul de concentrare de la Sobibor.

Arheologii spun că printre obiectele personale găsite îngropate în preajma camerelor de gazare a fost şi o verighetă ce avea inscripţionat, în ebraică, mesajul:“Iată, eşti consfinţit mie.”

verigheta jpg jpeg

Distrugerea dovezilor

Din cauză că germanii au distrus lagărul şi puţini dintre cei închişi aici au supravieţuit pentru a-şi povesti experienţa, există mai puţine informaţii despre modul în care funcţiona lagărul de la Sobibor, despre nivelul masacrelor, în comparaţie cu celelalte lagăre de concentrare, explică istoricii.

Arheologul polonez Wojciech Mazurek, care a participat la descoperirea sitului, a declarat că săpăturile indică faptul că au existat opt camere de gazare. 

“Exerminarea oamenilor a avut loc acolo;uciderea cu fum emis de un motor ce îi ucidea pe toţi în 15 minute în aceste camere de gazare, în chinuri, strigând”, a declarat acesta pentru Reuters Television.

“Se spune că… naziştii chiar creşteau gâşte cu scopul de a acoperi aceste strigăte, astfel încât prizonierii să nu audă strigătele, chinurile.”

Răscoala din 1943 a fost organizată de civilii evrei din lagăr şi de ofiţerii evrei din armata sovietică, luaţi prizonieri şi trimişi la Sobibor, explică Institutul Internaţional de Cercetare a Holocaustului Yad Vashem din Israel. 

Aproximativ 300 de persoane au evadat, dar majoritatea au fost prinşi şi ucişi. Şi aceia care nu au participat la evadare au fost ucişi. La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ 50 de evadaţi erau încă în viaţă.

Proiectul de cercetare de la Sobibor este realizat în colaborare cu Institutul Internaţional de Cercetare a Holocaustului Yad Vashem, Fundaţia Germano-Poloneză şi Muzeul Majdanek, în apropiere de oraşul polonez Lublin.