Arheolog sirian, decapitat la Palmyra de militanții Statului Islamic jpeg

Arheolog sirian, decapitat la Palmyra de militanții Statului Islamic

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 august 2015

Arheologul care se îngrijea de monumentele antice din Palmyra de mai bine de patru decenii a fost ucis de militanții Statului Islamic, anunță BBC. Khaled al-Asaad a fost luat prizonier în urmă cu o lună, după ce în luna mai orașul sirian unde se află situl UNESCO a fost ocupat de Statul Islamic.

Familia bărbatului în vârstă de 81 de ani l-a anunțat pe Maamoun Abdul Karim, directorul de antichități din Siria, că al-Asaad a fost decapitat. Potrivit lui Abdul Karim, arheologul ucis a fost unul dintre cei mai importanți pionieri ai  arheologiei siriene.

Agenția de presă din Siria și o organizație care se ocupă de drepturile omului în Siria au raportat că Asaad a fost decapitat marți într-o piață de lângă muzeul din Palmyra, chiar în apropierea ruinelor antice. După aceea, corpul său ar fi fost spânzurat de una dintre coloanele greco-romane, a declarat Abdul Karim.

Acesta a mai spus că militanții Statului Islamic ar fi încercat să obțină informații cu privire la locul unde a fost ascunsă o parte din comorile arheologice din Palmyra.

Khaled al-Asaad și-a petrecut mai bine de jumătate din viață muncind pentru a promova și proteja situl antic din Palmyra. Atunci când Statul Islamic a ocupat orașul, bărbatul a refuzat să se refugieze în altă parte, știind că monumentele sunt în pericol.

Foto:BBC