Aproximativ 250 000 de obiecte de artă au dispărut din muzeele ruseşti jpeg

Aproximativ 250.000 de obiecte de artă au dispărut din muzeele ruseşti

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 9 septembrie 2010

Aproximativ 250.000 de obiecte de artă au fost furate sau pierdute din muzeele din Rusia, a declarat Ministerul rus al Culturii, în contextul anunţării rezultatelor unui audit realizat în ultimii trei ani.

"La nivelul întregului teritoriu al Rusiei, 242.000 de piese lipsesc la inventar", a declarat Liubov Moltchanova, reprezentant al departamentului Muzee al Ministerului rus al Culturii.

"Circa 24.500 de piese furate sunt căutate de Ministerul de Interne, în timp ce 219.000 de alte piese au dispărut din raţiuni necunoscute sau care nu au fost documentate încă", a precizat acesta.

Muzeele din Rusia se confruntă cu o acută lipsă de fonduri, nivelul de corupţie este foarte mare, în timp ce măsurile de securitate nu sunt fiabile. În acest context, reprezentanţii guvernamentali sau ai autorităţilor regionale se servesc din colecţiile muzeelor, a mai spus Moltchanova.

"Anumiţi guvernatori spun lucruri de tipul: «daţi-ne nişte obiecte din muzee»", a mai spus aceasta.

Ministerul rus al Culturii a realizat un audit la 1.881 de muzee din Rusia, ceea ce reprezintă circa 97% din numărul total al acestora. Această anchetă a fost deschisă în 2007.