Aniversare Regală la Liceul Sfântul Sava jpeg

Aniversare Regală la Liceul Sfântul Sava

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 12 mai 2011

Anul 2011 este consacrat Jubileului de 90 de ani al Regelui Mihai I. Cu această ocazie, Liceul Sfântul Sava şi Adevărul Holding prin revista Historia organizează, vineri, o serie de festivităţi dedicate Majestăţii Sale Regele Mihai. Din programul găzduit de Liceul Sfântul Sava se remarcă conferinţa susţinută de academicianul Dinu C. Giurescu: „Regele Mihai şi înţelegerile dintre Marile Puteri, 1944 – 1947”, dar şi expoziţia filatelică pe tema regalităţii găzduită de holurile Liceului.

Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, pe vremea când avea doar 5 ani, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, şi în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea. Minor fiind, timp de trei ani ţara a fost condusă o regenţă, formată din unchiul său, prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi preşedintele Curţii de Casaţie, Gheorghe Buzdugan. După revenirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

În urma abdicării tatălui sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I. Astfel, la 18 ani, este din nou rege, uns de patriarh. Regele Mihai I a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, sub ameninţările tot mai violente ale regimului comunist.