Amintiri din copilăria neanderthalilor jpeg

Amintiri din copilăria neanderthalilor

📁 Antichitate
Autor: Radu Cristian Neguț
🗓️ 14 aprilie 2014

            Multă lume, când se gândește la ”strămoșii noștri” de acum sute de mii de ani, are în minte imaginea unor sălbatici primitivi și violenți care seamănă mai degrabă cu niște animale decât cu oamenii moderni.

            Această imagine este contestată de către un grup de paleo-antropologi britanici de la Universitatea din York. În urma unor studii, ei ar fi ajuns la concluzia că membrii speciei Homo neanderthalensis aveau o mare grijă pentru copiii lor, o grijă față de progenituri care ar fi fost la fel ca cea caracteristică omului modern, conform cercetătorilor.

            Grupurile sociale mici și izolate în care trăiau oamenii de neanderthal și condițiile climatice nefavorabile pe care le aveau de înfruntat nu i-au împiedicat pe adulții speciei sa aibe o relație strânsă cu urmașii lor tineri. Cercetăriile au scos la iveală și faptul că micii neanderthali foloseau joaca ca un mod de a se dezvolta și aveau de mici un rol foarte important în societățile lor primitive.

            ”Nu trebuie să facem confuzia între o copilărie dură și o copilărie care are loc într-un mediu dur” spune conducătorul echipei de cercetare Penny Spikins. ”Mormintele de copii neanderthali descoperite au scos la iveală un inventar bogat, ceea ce demonstrează grija acordată tinerilor membrii ai grupului social.”

            Domnul Spikins consideră că altruismul este un element important în apariția și dezvoltarea speciei umane, afirmație pe care a dezvoltat-o în cartea sa ”Cum compasiunea ne-a făcut oameni” (How Compassion Made Us Human).

Sursa: http://www.redorbit.com/news/science/1113117911/neanderthal-childhood-041014/