Amerindienii au ajuns în America în două valuri migratoare jpeg

Amerindienii au ajuns în America în două valuri migratoare

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 16 iunie 2010

Un studiu morfologic realizat pe scheletele primilor amerindieni indică diferenţe anatomice importante, care atestă faptul că două valuri migratoare diferite au populat continentul american, informează AFP.

Mai mulţi experţi de la universităţile din Tubingen (Germania), Catolica del Norte (Chile) şi Sao Paulo (Brazilia) au examinat o serie de schelete, descoperite în America de Sud, vechi de 7.500-11.500 de ani.

"Diferenţele observate între grupurile de indieni americani din prima migraţie şi cei dintr-o perioadă ulterioară confirmă ipoteza existenţei a două valuri migratoare. Diferenţele sunt atât de mari, încât este extrem de improbabil ca primii locuitori ai Lumii Noi să fie strămoşii direcţi ai populaţiilor amerindiene recente", afirmă autorii studiului.

Rezultatele studiului sugerează faptul că ultimul strămoş comun al primilor amerindieni şi al celor care au trăit în America în perioadele mai recente a locuit pe un alt continent.

Un prim val migrator provenind din nord-estul Asiei, care a venit prin strâmtoarea Bering, a populat America Centrală şi America de Sud. Al doilea val migrator, provenind din Asia de Est, a străbătut acelaşi drum şi se află fără îndoială la originea morfologiei craniene care caracterizează populaţiile amerindiene actuale.

Acest studiu a fost publicat în Public Library of Science.