Americanii au proiectat farfurii zburătoare, în anii ’50, bazate pe ideea unui român jpeg

Americanii au proiectat farfurii zburătoare, în anii ’50, bazate pe ideea unui român

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Daniela Panca
🗓️ 10 octombrie 2012

Un document fascinant a fost descoperit în Arhivele Naționale din Statele Unite ale Americii-aviația militară americană a lucrat în anii '50 la o farfurie zburătoare, iar proiectul se baza pe efectul Coandă.

Aeronava se numea Project 1794 și a fost proiectată de către US Air Force și de Avro Canada în anii '50, mai exact prin 1956. Într-un memo declasificat de curând, care pare a să fi fost concluzia de la finalul proiectării, farfuria zburătoare ar fi fost capabilă de viteze Mach 3 sau Mach 4, adică aproape 5.000 de kilometri pe oră și s-ar fi deplasat la 30 de kilometri altitudine, cu o autonomie de 1.850 de kilometri, scrie site-ul ExtremeTech.

Din ce se poate vedea în imagini și în prototip, farfuria zburătoare s-ar fi deplasat prin rotirea unui disc exterior sub efectul Coandă, numit așa după românul Henri Coandă. Manevrele s-ar fi făcut prin deplasarea unor vane asemănătoare cu manevrarea unui avion obișnuit. Prototipul ar fi fost în stare să decoleze vertical.

image

Nu există informații asupra motivului pentru care documentele au fost secrete timp de 64 de ani, dar nu sunt primele informații interesante care ies la suprafață după declasificare. De exemplu, acum patru ani s-a aflat că americanii au monitorizat activitatea posibil extraterestră de mai bine de 30 de ani.

Cu toate că imaginile pot atinge imaginația pasionaților de aeronautică, faptul că folosim astăzi avioane obișnuite și nu în formă de farfurie, e dovada cea mai bună că tehnologia nu funcționează. Avro Canada chiar a pus în practică acest concept, la o scară mult mai mică, dar aparatul nu a prins mai mult de 60 de kilometri pe oră și nu s-a ridicat la mai mult de un metru de la sol.

image

Sursa:www.adevarul.ro