Altfel despre imigranţii români   recomandare TV jpeg

Altfel despre imigranţii români - recomandare TV

📁 Recomandări de film
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 15 septembrie 2010

În plin scandal legat de imigranţii români care se „afirmă“ tot mai mult în străinătate, un film sensibil ce vorbeşte despre prietenia dintre o româncă şi o italiancă are premiera în cinematografe.

„Mar Nero“,  în regia lui Federico Bondi, este o coproducţie Italia-Franţa-România. Actriţa Dorotheea Petre este o tânără româncă venită în Italia să aibă grijă de o bătrână, interpretată de Ilaria Occhini. Între cele două femei se înfiripă, cu fiecare zi ce trece, o frumoasă şi sinceră prietenie. Angela (Dorotheea Petre) îşi doreşte, ca toţi românii care părăsesc ţara pentru un trai decent, să-şi clădească o viaţă mai bună. Gemma (Ilaria Occhini), care până la întâlnirea cu Angela era o bătrână ursuză, înăsprită de singurătate, este sensibilizată de aspiraţiile tinerei şi găseşte în adâncul sufletului voinţa de a-şi trăi ultimele zile cu toate emoţiile pe care viaţa i le mai are de oferit.

Pornind de la ideea acestui film, pe blogul oficial al peliculei (marnero.wordpress.com) sunt prezentate câteva poveşti ale românilor plecaţi în Italia să lucreze. Prima poveste din cadrul campaniei „Din Italia, cu prietenie“ aparţine Mihaelei Mihail din Saronno. Ea mărturiseşte:„Dintre toţi italienii pe care am avut ocazia să îi cunosc, mi-a rămas la inimă o familie formată din doi bătrânei:el de 89 de ani şi ea de 78. Printr-o cunoştinţă am ajuns să muncesc în această familie. Făceam curăţenie, o dată pe săptămână, ca înlocuitoare a unei alte fete românce (...) După trei ani, cu atâtea fete care caută de lucru, bătrânica m-a ales pe mine. M-am simţit onorată să o ajut. Mă tratează ca pe nepoata ei. Când merg la ea, mă opreşte din muncă să mă servească cu un capuccino făcut chiar de ea. Îmi face cadou câte un borcan de dulceaţă pregătit de ea. Bătrânelul îmi pune o sumedenie de întrebări legate de noi, românii, şi de viaţa noastră“. Filmul „Mar Nero“ este inspirat din viaţa bunicii regizorului, care şi-a dorit să ofere o altă imagine, diferită de cea de la ştiri, despre relaţia dintre italieni şi imigranţii români.