Al doilea pacient din istorie vindecat de SIDA jpeg

Al doilea pacient din istorie vindecat de SIDA

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 martie 2019

Un pacient din Marea Britanie a prezentat o remisiune de durată a virusului HIV-1, cel care provoacă SIDA, și este probabil vindecată. Acesta ar fi al caz din istorie al unui pacient cu HIV vindecat, primul fiind înregistrat în urmă cu 10 ani. 

Identitatea persoanei nu este precizată, fiind cunoscută sub numele de ”pacientul din Londra”. Pacientul nu a mai prezentat niciun semn de infecție cu acest virus de peste 19 luni, au afirmat cercetătorii în revista Nature.

Ambii pacienți vindecați de SIDA au suferit transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutație genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV.

Cercetătorii precizează că prin repetarea cu succes a tratamentului inițial s-a demonstrat că primul caz, cunoscut sub numele de ”pacientul din Berlin” nu a fost o anomalie.

În prezent, persoanele infectate cu virusul HIV sunt tratate prin administrarea unor medicamente antiretrovirale, însă acest tratament nu conduce la dispariția virusului, doar ține sub control boala.

Aproape 37 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HIV, însă numai 59% dintre aceștia beneficiază de tratamente antiretrovirale. Aproape un milion de oameni mor anual din cauza afecțiunilor legate de SIDA.

Citește și:

Unde a luat naştere virusul HIV?

Strămoşul virusului HIV, mult mai vechi decât se credea