A murit Margaret Thatcher, doamna de fier jpeg

A murit Margaret Thatcher, doamna de fier

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 aprilie 2013

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, Lord Bell. 

„Cu durere în suflet, Mark şi Carol Thatcher au anunţat că mama lor, Baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral suferit în această dimineaţă”, a anunţat Lord Bell.„Doamna de Fier”, cel mai longeviv premier al acestei ţări începând de la începutul secolului al XIX-lea, a cerut să fie înmormântată alături de soţul ei.

Regina Angliei a primit „cu tristeţe” vestea, relatează AFP, iar actualul premier al Marii Britanii, David Cameron, a spus că ţara „a pierdut un mare lider”.

Thatcher a fost singura femeie premier din istoria Marii Britanii şi a condus Partidul Conservator între anii 1979 şi 1990, obţinând trei mandate de premier. Denumirea de „Doamna de Fier” şi-a câştigat-o mulţumită caracterului ei puternic dovedit în timp.Thatcher s-a retras din viaţa publică, după ce în 2002 a suferit un atac cerebral. Ulterior, fostul premier britanic a mai avut câteva atacuri cerebrale, scrie CNN.

Baroneasa Thatcher, născută Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959.  A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975.

Potrivit cotidianului britanic „The Daily Mail”, „Doamna de Fier” va fi înmormântată la Catedrala St. Paul din Londra, într-o ceremonie cu onoruri militare. Thatcher va fi primul premier care se va bucura de o asemenea înmormântare de la Winston Churchill încoace.

Ceauşescu şi Margaret Thatcher

Margaret Thatcher a vizitat România pentru prima dată în septembrie 1971, în calitate de secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă al Marii Britanii. În acel moment, România părea un stat ce doreşte să se desprindă de dictatul sovietic şi să meargă spre independenţă.Cea de-a doua vizită a „Doamnei de fier", a avut loc în anul 1975, între 30 august şi 3 septembrie, de această dată în calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care a cunoscut conducerea Partidului Comunist Român, pe Nicolae Ceauşescu.

În 1978, preşedintele Nicolae Ceauşescu a vizitat Marea Britanie şi s-a întâlnit şi cu Margaret Thatcher, care la acea vreme era liderul Opoziţiei. Thatcher a spus că „a fost impresionată de preşedintele Ceauşescu şi a rămas cu anumite impresii despre el ca liderl al României, o ţară dispusă să-şi dezvolte cooperarea cu alte ţări”.Nu a revenit în România în calitate de prim-ministru, cu toate că în 1980, ministrul său de Externe, lordul Carrington, a făcut o vizită oficială în statul român, iar în aprilie 1981, Ilie Verdeţ, în calitate de prim-ministru, este primit la Londra de către Margaret Thatcher.

Margaret Thatcher a condus Regatul Unit şi în vremea conflictului din Insulele Falkland. Click aici pentru a citi un articol despre acest conflict