A murit marele actor Ion Dichiseanu  png

A murit marele actor Ion Dichiseanu

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2021

Actorul Ion Dichiseanu a murit, joi, la Spitalul Floreasca, în jurul orei 15.00, unde era internat de la începutul anului, relatează adevarul.ro.

Actorul era internat de mai bine de trei luni la Spitalul Floreasca din Capitală. Ion Dishiseanu, în vârstă de 87 de ani, a fost infectat cu o bacterie periculoasă în timpul unei analize făcute la o clinică privată. La începutul lunii februarie, fiica actorului, Ioana Dichiseanu, a publicat un mesaj pe contul ei de Facebook în care anunţa că tatăl ei se confruntă cu probleme de sănătate cauzate de o investigaţie „făcută greşit” la o clinică privată. „Este adevărat că tata trece din nou printr-o cumpană. Nu a avut nici data trecută, nici acum, legatură cu SARS-CoV-2. Totul este din cauza unei investigaţii făcute greşit, la începutul lunii decembrie, la o clinica privată, dar mai multe detalii voi da la momentul oportun. Ştiu că pentru el, cea mai mare bucurie a acestei profesii este iubirea publicului. Aşa că va rog să ne îndreptăm gândurile şi rugăciunile pentru ca tata să vină cu bine acasă. Doamne ajută!”, a scris ea pe Facebook. Ea a publicat numeroase mesaje legate de starea lui de sănătate şi revenirea acasă.

La finalul lunii aprilie, nota: „Eu îl văd pe tata ca fiind un om luminos, cu poftă şi dorinţă de viaţă. Şi reuşeşte să îi facă şi pe cei din jurul lui să fie la fel. Sunt încrezătoare în forţele lui, dar şi în cele ale medicilor de la Spitalul Floreasca. Ne rugăm neîncetat ca Dumnezeu să îl aducă sănătos acasă!”. După o perioadă de timp, Ioana a oferit detalii despre cum se simţea Ion Dichiseanu în spital. „În fiecare zi sun, cred că bietul personal medical de acolo s-a săturat să îmi audă vocea, să spun că sunt eu şi cum se mai simte tata. Sunt zile bune, zile mai puţin bune, dar important este că e într-o stare stabilă şi ne rugăm la Dumnezeu ca recuperarea să fie cât mai rapidă”, spunea, în luna aprilie, fiica artistului.

Viaţa şi cariera actorului Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933 în Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti în 1959. Actorul este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an. În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan în 1976. Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”. Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933 în Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti în 1959.