A murit istoricul şi disidentul Mihnea Berindei, membru al Comisiei Prezidenţiale care a condamnat comunismul jpeg

A murit istoricul şi disidentul Mihnea Berindei, membru al Comisiei Prezidenţiale care a condamnat comunismul

📁 Biografii
Autor: Doinel Tronaru
🗓️ 20 iunie 2016

Istoricul Mihnea Berindei, în vârstă de 68 de ani, a încetat din viaţă, a anunţat pe pagina sa de facebook Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naţionale ale României. „Mihnea Berindei (22 martie 1948-19 iunie 2016). Am pierdut un prieten scump. Alte cuvinte sunt de prisos astăzi", a scris Dorin Dobrincu, pe contul de Facebook.

Mihnea Berindei, istoric, autorul mai multor studii de turcologie publicate în special Franţa, a abordat în ultimii ani subiecte de istoria contemporană a României. Este unul dintre membrii Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi coeditorul volumului ”Istoria comunismului din România: documente. Perioada Gheorghe-Gheorghiu-Dej (1945-1965)”, Humanitas, 2009, potrivit prezentării pe care o face Editura Humanitas.

Mihnea Berindei era membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului, transformat, în anii '80, în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, al cărei purtător de cuvânt şi vicepreşedinte a şi fost.

Vladimir Tismăneanu, despre Mihnea Berindei: „A fost sufletul exilului democratic din Paris“

Mihnea Berindei, a cărui personalitate este intim şi puternic legată de lupta anti-totalitară, a fost ”sufletul exilului democratic de la Paris”, cel care a organizat campaniile de solidaritate cu Paul Goma, Vasile Paraschiv şi Doina Cornea, aminteşte politologul Vladimir Tismăneanu, într-un mesaj publicat pe Facebook. ”Deplâng aici pierderea unui prieten drag, istoricul şi intelectualul public Mihnea Berindei (1948-2016).  Îl cunosc pe Mihnea din 1985, am fost implicaţi împreună în numeroase activităţi anti-totalitarism. A fost sufletul exilului democratic din Paris, apropiat de cercurile disidente din Uniunea Sovietică şi Europa de Est. M-a invitat să contribui la reviste ca  "La nouvelle alternative"şi "L'autre Europe", scrie, pe contul de Facebook, politologul Vladimir Tismăneanu.

Citește continuarea aici