A murit Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti  Actorul avea 79 de ani   jpeg

A murit Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. Actorul avea 79 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2021

A murit Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. Actorul avea 79 de ani şi era internat la Spitalul Elias din cauza unor probleme de sănătate.

Celebrul actor şi manager la Teatrului Naţional Bucureşti a fost internat în urmă cu mai bine de o lună după ce a acuzat o stare febrilă. Pe atunci, medicii erau optimişti. „Vă pot asigura că are un tonus bun. Am vorbit personal cu el şi nu este nimic grav. Felul în care vorbeşte e neschimbat, la fel şi starea de spirit cu care ne-a obişnuit. Sigur, fiind vorba despre Ion Caramitru, lumea se agită. În prezent, însă, nu se cunosc nici cauzele actualei probleme de sănătate, nici cât va trebui să rămână în spital, declara pentru impact.ro Ioan Onisei, director general adjunct al TNB.

Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iaşi pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Ion Caramitru a fost actor de teatru şi film, dar şi regizor. A fost, totodată, şi politician. Între 1996 şi 2000 a lucrat ca ministru al Culturii, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică, Ion Caramitru a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).