A murit gardianul nazist inculpat pentru uciderea a 430 000 de evrei jpeg

A murit gardianul nazist inculpat pentru uciderea a 430.000 de evrei

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2010

Samuel Kunz, aflat pe lista celor mai căutaţi nazişti de către Centrul Simon Wiesenthal, a murit la vârsta de 89 de ani, cu doar câteva luni înainte ca procesul său să înceapă în Germania, au declarat luni procurorii.

Samuel Kunz a participat direct, în perioada ianuarie 1942-iulie 1943, la uciderea a peste 430.000 de evrei, pe vremea când acesta era angajat în lagărul de concentrare Belzec, aflat în Polonia.

Conform Tribunalului din Bonn, Kunz a murit la 18 noiembrie în oraşul oraşul natal, mai multe detalii despre moartea acestuia nefiind făcute publice. „Samuel Kunz a murit la 18 noiembrie, probabil în locuinţa sa. Suntem deja în posesia certificatului de deces“, a spus Andreas Brendel, şeful unităţii speciale a poliţiei, însărcinat cu anchetarea crimelor înfăptuite de nazişti.

Kunz urma să fie judecat în luna februarie a anului viitor, iar Efraim Zuroff, directorul centrului Simon Wiesenthal a declarat pentru AFP că este frustrat deoarece Kunz a scăpat de proces. „Este foarte frustrant să se întâmple aşa ceva. După ce a trăit mult timp liber, părea că, în sfârşit, o să fie judecat. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Singura consolare este aceea că a fost pus sub acuzare, a spus Zuroff.