A murit academicianul Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" jpeg

A murit academicianul Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan"

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 9 februarie 2016

Academicianul și arheologul Alexandru Vulpe a murit noaptea trecută, la vârsta de 84 de ani.Alexandru Vulpe a fost membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Arheologie "Vasie Pârvan" din București.

 Alexandru Vulpe a absolvit Facultatea de istorie a Universității București, studiind istoria anticăși filologia clasică. Din 1965 devine cercetătorștiințific al Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" din București, iar în 1968 obține titlul de doctor în istorie cu lucrarea "Necropola hallstattiană de la Ferigile" (conducătorștiințific Ion Nestor).

Începând cu 1976 devine membru corespondent al Institutului Arheologic Germanși membru al Consiliului Permanent al Uniunii Internaționale deȘtiințe Pre-și Protoistorice (U.I.S.P.P.). În 1990 devineșeful secției de arheologie preistorică din cadrul Institutului de arheologieși profesor asociat al Facultății de Istorie din Universitatea București. Din 1991 este membru al Comitetului Executiv al U.I.S.P.P., iar din 1999 este director al Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan".

A susținut prelegeri la universitățile din Heidelberg, Berlin, Bonn, Frankfurt am Main, Marburg, Münster, Giessen, Saarbrücken.În anul 2000 a fost decorat cu ordinul "Steaua României" în grad de comandor, iar din 2009 a fost  membru titular al Academiei Româneși președintele Secției deȘtiințe Istoriceși Arheologie.

Cu academicianul Alexandru Vulpe am avut două interviuri pe care vă invităm să le citiți:

 Sintagma «strămoşii noştri daci» ar trebui discutată

Casa Macca, un alt monument pierdut