A luat foc Moara lui Assan jpeg

A luat foc Moara lui Assan

📁 Patrimoniu
🗓️ 7 iunie 2012

A luat foc Moara lui Assan, iar pompierii nu pot ajunge la incendiu. Mai multe mașini de pompieri au sosit la fața locului, dar nu pot acționa zona este greu accesibilă. Nu se cunosc, pentru moment, cauzele incendiului.

Situată în zona Obor, Moara lui Assan este prima moară cu aburi din România. Moara a fost întemeiată de negustorii Gheorghe Assan (1821–1866) și Ioan Martinovici (1820–1882).

Recent, ansamblul de clădiri a suferit două distrugeri semnificative:în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii și în ianuarie 2012, prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor susținute de materiale din structura de rezistență a clădirii, posibile din cauza faptului că situl nu este supravegheat.Moara lui Assan este situată pe strada Halmeu nr. 25, fostă Silozului.

Numeroasele construcții din cadrul ansamblului sunt vizibile din:zona Obor, parțial de pe străzile Halmeu, Vaporul lui Assan, Reînvierii, Lizeanu, Baniței, dar și de pe Șoseaua Ștefan cel Mare. Proprietatea Moara Assan a avut inițial o suprafață de 5, 41 hectare. Din cauza construcțiilor din zonă, a blocurilor construite înainte de 1990, suprafața ansamblului a ajuns la 4, 7 hectare.

După ianuarie 1990, mai multe clădiri-silozuri, depozite, hale-din cadrul complexului au fost vandalizate și apoi demolate ilegal. Clădirea centrală a ansamblului, moara propriu-zisă construită din cărămidă și având arhitectura unei cetăți medievale, cu diverse ornamente a rămas nedemolată, dar într-o stare critică, turnulețele clădirii fiind încă vizibile.

În prezent din clădire mai rămăseseră doar pereţii, iar existenţa unor materiale inflamabile la nivelul unde a apărut focul ridică suspiciuni.

Click aici pentru VIDEO