A fost descoperită „Prietena lui Ötzi” (Omul Zăpezilor) jpeg

A fost descoperită „Prietena lui Ötzi” (Omul Zăpezilor)

📁 Antichitate
Autor: Radu Alexandra
🗓️ 22 iulie 2011

Muncitorii italieni au descoperit, în timp ce construiau o anexă la o grădiniţă, un schelet foarte bine conservat. Acest schelet de femeie ar putea fi relativ contemporan cu Ötzi, mumia omului zăpezilor, descoperită cu 20 de ani în urmă într-un gheţar din Tirolul de Sud. 

„Doamna din Introd” sau „Prietena lui Otzi”, aşa cum a fost poreclit scheletul în Italia, a fost descoperită în micul sat alpin Introd, faimos ca fiind locul preferat de vacanţă atât pentru Papa Ioan Paul al II-lea cât şi pentru succesorul său, Benedict al XVI-lea.

Potrivit arheologilor şi antropologilor, femeia a fost culcată pe partea sa dreaptă, cu capul privind spre vest, pentru aproximativ 5000 de ani. Datarea către al III-lea mileniu a. Chr. s-a bazat pe poziţia de înmormântare a scheletului şi pe stratigrafie, a afirmat Vittorio Anglesio, primarul oraşului Introd

Deşi femeia pare să fi fost îngropată fără niciun obiect personal, săpăturile vor avansa pentru a se putea cerceta mai bine zona.

Mutate într-un laborator, oasele rămase urmează să fie acum analizate pentru a se putea determina dieta, vârsta la data morţii, posibilele boli, precum şi cauzele morţii.

Potrivit lui Kristina Killgrove,  biolog antropolog  la Universitatea din Carolina de Nord, continuarea cercetărilor în ceea ce priveşte dieta femeii ar fi deosebit de interesantă. Aceasta a afirmat că “Au fost găsite puţine dovezi directe ale dietei omului din această epocă. Conservarea lui Ötzi oferă bineînţeles informaţii de neegalat cu privire la dieta sa, dar ar fi fascinant să poţi analiza modul de viaţă al acestei femei, care a trăit în aproximativ aceeaşi epocă, murind de asemenea în Alpi.

Killgrove crede că „Doamna din Introd” a exploatat probabil resurse diferite de hrană, deoarece câteva sute de mile o despărţeau pe ea de omul zăpezilor, Ötzi.

„Noi cunoaştem puţine lucruri despre ce tipuri de cereale mâncau oameni în acea perioadă, deci Doamna din Introd ar putea să ne furnizeze dovezi directe ale unui regim alimentar compus din grâu, orz sau mei.”, a declarat Killgrove.