A fost descoperită epava unei nave cu 200 de tone de argint la bord jpeg

A fost descoperită epava unei nave cu 200 de tone de argint la bord

Nava de transport SS Gairsoppa, aflată în serviciul Ministerului de Transort de Război britanic, era încărcată cu ceai, fier şi tone de argint atunci când a fost scufundată, în februarie 1941, de un submarin german. Acum, 70 de ani mai târziu, vănătorii de comori au anunţat descoperirea epavei aproape intacte la circa 300 de mile de coasta Irlandei. Epava se află la o adâncime de circa 5 km, mai adânc decât epava Titanicului. Se crede că nava adăposteşte cea mai mare cantitate de metal preţios pierdută în mare.

Conform companiei americane de arheologie subacvatică, Odyssey Marine Exploration Inc., aproape 240 de tone de argint, evaluate la peste 200 milioane de dolari, ar putea fi recuperate până în primăvara anului viitor. "Am încheiat prima fază a proiectului - localizarea şi identificarea navei, iar acum lucrăm la faza de rcuperare", a spus Andrew Craig, managerul proiectului.

Epava a fost găsită cu ajutorul unui robot subacvatic, ce a ajuns pe fundul oceanului Atlantic în 3 ore şi jumătate. Acesta a realizat o înregistrare video a navei ruginite;argintul nu a fost încă surprins pe film, dar compania este sigură că se află încă acolo. Conform registrelor din 1941, nava-ce călătorea pe ruta dinspre India spre Liverpool-transporta 1765 de tone de ceai, 2369 de tone de alte mărfuri şi 200 de tone de argint în lingouri şi monezi.

Compania americană a primit un contract exclusiv de salvare din partea guvernului britanic, iar conform înţelegerii, va primi 80% din valoarea argintului recuperat.

Sursa:http://news.discovery.com/history