A fost descoperită cea mai veche tumoare jpeg

A fost descoperită cea mai veche tumoare

Cercetători americani au descoperit cea mai veche tumoare, în rămăşiţele fosilizate ale unui om din Neanderthal care a trăit acum aproximativ 130.000 de ani. Tumoarea a fost depistată la nivelul unui os al uneia dintre coaste, notează Daily Mail, care precizează că rămăşiţele fosilizate ale acestei persoane au fost descoperite în urmă cu mai bine de un secol în Croaţia.

Tumoarea a fost descoperită abia acum, după ce o echipă de cercetători de la Universitatea din Kansas a analizat cu ajutorul razelor X rămăşiţele hominidului.

Potrivit sursei citate, osul coastei a fost golit în interior de o formă de tumoare care se manifestă şi în prezent. Este vorba de displazie fibroasă-o neoformaţie intraosoasă a ţesutului fibroosos. Potrivit experţilor, aceste tumori nu sunt cancerigene, adică nu se răspândesc în ţesuturile învecinate, dar înlocuiesc structura internă rezistentă a unui os cu o masă moale, fibroasă.

Rezultatele obţinute în urma scanării cu razele X de către echipa de cercetători condusă de antropologul David Frayer au mai arătat că rămăşiţele aparţineau unei persoane care a trăit în urmă cu aproximativ 120.000-130.000 de ani în urmă.

"Aceste tumori pot varia de la o stare total benignă, când pacientul nici nu ştie că suferă de această boală, până la forme grave, asociate unor dureri osoase atroce", susţine Frayer. Antropologul mai spune că dimensiunea zonei afectate şi caracteristicile schimbărilor suferite la nivelul osului au indicat faptul că hominidul a avut dureri.

Fragmentul de coastă de neanderthalian nu măsoară mai mult de 30 de milimetri. A fost descoperit între anii 1899 şi 1905 în peştera Krapina din Croaţia. Daily Mail scrie că în această zonă au fost identificate peste 900 de oase de oameni de Neanderthal. Multe dintre oase prezintă urme de traume, iar unele prezintă chiar şi urme de tăieturi făcute postmortem, probabil dovezi ale practicării canibalismului sau al unor ritualuri funebre necunoscute.

Oamenii de Neanderthal (Homo neanderthalensis) sunt o specie de hominizi foarte apropiată de oamenii moderni (Homo sapiens). Această specie a dispărut în urmă cu aproximativ 30.000 de ani, dar mulţi oameni continuă să poarte în prezent ADN de neanderthalieni, fapt care sugerează existenţa unor cazuri relativ frecvente de reproducere mixtă între parteneri din cele două specii hominide.

sursa:gandul.info