A fost descoperit scheletul celebrei Mona Lisa? jpeg

A fost descoperit scheletul celebrei Mona Lisa?

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 18 iulie 2012

Arheologii italieni sunt convinşi că au descoperit rămăşiţele pământeşti ale Lisei Gherardini, nimeni alta decât femeia care a servit drept model pentru Mona Lisa, cea mai celebră pictură din lume.

Scheletul era îngropat sub podeaua unei manastiri de maici din Florenţa, şi se pare că a aparţinut lui Lisa Gherardini, soţia unui prosper negustor de mătăsuri pe numele său, Francesco del Giocondo. Din acest motiv, Lisa Gherardini esta cunoscută în Italai sub numele de Gioconda. Majoritatea istoricilor au căzut de acord că imaginea feminină picată în tabloul intitulat Mona Lisa, o reprezintă pe Lisa del Giocondo, care s-a călugărit după moartea soţului ei. Lisa del Giocondo a murit în mănăstire la vârsta de 63 ani, pe data de 15 iulie 1543.

Pe baza acestor date istorice, o echipă de arheologi italieni a început încă de anul trecut săpăturile în incinta mănăstirii Sfintei Ursula, astăzi monument istoric părăsit.

După ce au degajat podeaua mănăstirii, au descoperit o criptă unde bănuiau că se află locul unde odihneşte Mona Lisa, iar pe măsură ce săpărutile avansau, cercetătorii au descoperit un craniu de femeie.

Craniul a fost descoperit la adâncimea de 1, 50 metri sub podea, alături de alte fragmente din schelet, precum vertebre şi coaste. Săpăturile au fost sistate pe atunci din lipsă de fonduri, dar arheologii au declarat că îşi vor relua activitatea în decursul lunii iunie a anului curent.

Cercetătorii vor efectua o serie de teste pentru a stabili dacă resturile scheletului şi craniul au aparţinut unei singure persoane. După această etapă, se va trece la compararea ADN-ului din oase, cu ADN-ul extras din rămăşiţele copiilor Lisei Gherardini, ale căror morminte au fost descoperite în apropiere de mănăstirea Sfintei Ursula.

După stabilirea sigură a identităţii scheletului, se va trece la reconstituirea fizionomiei Lisei, pentru a se observa ulterior asemănările dintre imaginea obţinută de experţii criminologi şi celebra pictură a lui da Vinci.

"Nu ştim încă dacă oasele aparţin unui singur schelet sau mai multor indivizi. Dar descoperirea noastră confirmă ipoteza unor morminte din mănăstire, iar în cadrul acestor morminte, am putea identifica scheletul Lisei Gherardini", susţine Silvano Vincenti, şeful echipei de arheologi.

Descoperirea iniţială s-a realizat cu ajutorul unui radar specializat în scanarea subterană, precum şi prin intermediul unor hărţi şi documente de epocă.

"Sunt foarte emoţionată să iau parte la aceste cercetări. Sunt sigură că s-a descoperit mormântul Lisei Gherardini", a declarat Natalia Gucciardini Strozzi, o descendentă directă a Lisei Gherardini şi prietenă apropiată cu Prinţul Charles al Marii Britanii şi cu fostul prim ministru Tony Blair.

Nu este prima dată când profesorul Silvano Vincenti a folosit tehnologiile de ultimă oră în acvititatea sa. În decursul anului trecut, s-a folosit de acelaşi tip de radar pentru a identifica şi localiza rămăşiţele lumeşti ale lui Caravaggio, un alt mare pictor al Renaşterii. Anul trecut, într-o manieră tipică Dan Brown, profesorul Vincenti afirma că descoperise un mesaj ascuns în ochii Monei Lisa, după ce i-a studiat în prealabil printr-o lupă de mare magnitudine. Mona Lisa este o pictură deţinută în prezent de guvernul francez. Leonardo Da Vinci a începul lucrul la tablou undeva în anii 1503 sau 1504 şi l-a terminat în anul 1519, cu puţin timp înainte de moartea sa, şi după ce îşi stabilise reşedinţa în Franţa.

sursa:descopera.ro