A fost descoperit mormântul unei regine mayaşe jpeg

A fost descoperit mormântul unei regine mayaşe

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2011

Scheletul unei regine Maya, cu craniul plasat, în mod straniu, între două boluri, a fost descoperit într-un mormânt vechi de 2.000 de ani. În acelaşi loc au mai fost găsite bijuterii din jad, mărgele şi cuţite de ceremonie.

Mormântul se află sub un altul mai recent, de doar 1.300 de ani, într-o zonă din Guatemala care era odată dens populată de către mayaşi. Cele două morminte regale sunt primele descoperite în acest sit. Cercetările din zonă sunt conduse, de câteva decenii, de către Wiesław Koszkul şi colegii săi de la Institutul de Arheologie din Cracovia, Polonia.

Mormântul aflat mai aproape de suprafaţă a fost deteriorat de rozăzoare de-a lungul secolelor, dar cercetătorii sunt convinşi că trupul aparţine tot unui lider mayaş. Având în vedere că a fost găsit şi un inel de mărime mică, s-ar putea să fie vorba de o femeie. Koszkula mărturisit că a rămas surprins să descopere că nu era mormântul unui bărbat, ci al unei regine.

Momentan arheologii nu au găsit nicio explicaţie cu privire la existenţa celor două boluri şi plasarea craniului între ele. Nu este prima oară când se întâlneşte acest tip de ritual, dar problema rămâne încă nerezolvată.