A existat o casă de bani a lui Tudor Vladimirescu? Conținea aceasta o comoară? jpeg

A existat o casă de bani a lui Tudor Vladimirescu? Conținea aceasta o comoară?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 mai 2021

A existat o casă de bani a lui Tudor Vladimirescu? Conținea aceasta o comoară? Dacă această comoară a existat, ce s-a întâmplat cu ea după moartea conducătorului pandurilor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ați putea răspunde după ce veți citi relatarea lui Ștefan Tătărăscu ce se păstrează în fondul Institutul de Studii Istorice și Social Politice-Momente din istoria poporului român (fondul XIII), care a fost publicată de Arhivele Naționale ale României.

Informațiile cuprinse în acest document pot oferi unele indicii. După cum se poate observa din ultima filă, documentul a fost redactat în anul 1956, în perioada comunistă. Însușirea comorii de către un boier putea avea în epocă conotații ideologice. Indiscutabil, fiind vorba despre o mărturie, aceasta are un caracter subiectiv.


c jpg jpeg

Nu dorim să ne pronunțăm asupra veridicității informațiilor din documentul pe care îl punem la dispoziție. Vă lăsăm să decideți și să investigați. Totuși, pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, precizăm că am identificat în același fond o fotografie a casei de bani. Memoria urbană păstrează până în zilele noastre statuia a lui Tudor Vladimirescu realizată în 1931 prin subscripție publică de sculptorul Teodor Burcă, amplasată la intersecția străzii Precupeții Vechi cu strada Mihai Eminescu, scriu cei de la

pe pagina de socializare a instituției.



1 jpg jpeg


2 jpg jpeg

Documentul integral, pe pagina de socializare a  Arhivelor Naționale ale României.

Vă invităm să descoperiți modul în care contextul internațional a influențat Revoluția lui Tudor Vladimirescu în nr. 231 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum


H 231 jpeg jpeg