A executat armata română evrei în Al Doilea Război Mondial? jpeg

A executat armata română evrei în Al Doilea Război Mondial?

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția, Redacția, Redacția, Redacția
🗓️ 5 noiembrie 2010

Institutul Elie Wiesel a anunţat, vineri, că o echipă de arheologi a descoperit, în zona Iaşiului, o  groapă comună cu osemintele a peste o sută de evrei ucişi, se pare, de trupele române în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Mai mult de o sută de evrei-bărbaţi, femei, copii şi persoane în vârstă-au fost îngropaţi la în apropierea satului Popricani, aproape de oraşul Iaşi. Mulţi dintre evrei au fost sacrificaţi în pogromuri, cum ar fi uciderea 1941 a aproape 15.000 de evrei din Iaşi, sau care au murit în lagăre de muncă sau în trenuri ale morţii”, precizează Institutul Elie Wiesel, citat de Reuters şi The Canadian Press.

În pădurea de la Popricani, la 10 kilometri nord de capitala Moldovei, o echipă de cercetători coordonaţi de Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iaşi au identificat mai multe gropi comune unde se găsesc rămăşiţe umane.

Conform cercetărilor efectuate în prealabil timp de un an, s-a stabilit că este vorba despre masacrul comis de Armata Română în 1941, când în pădurile din nordul Iaşiului au fost executaţi peste 100 de evrei, printre care femei şi copii.„Evreii au fost obligaţi să-şi sape singuri gropile, după care au fost dezbrăcaţi, împuşcaţi şi aruncaţi înăuntru, după care s-a turnat var“, a explicat Elisabeth Ungureanu, asistent manager de proiect.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a deschis un dosar penal pentru omor în acest caz, după ce procurorii au fost sesizaţi dimineaţă de poliţişti că au fost găsite rămăşiţe umane în pădurea de la Popricani.

"În timpul Holocaustului din România au fost utilizate vagoane de marfă pentru transportul evreilor şi romilor destinaţi morţii. Mulţi dintre evreii din Bucovina şi jumătate din romii din regat au fost deportaţi în Transnistria, cu trenul. La Iaşi, în 1941, în două trenuri ale morţii, cu destinaţia Călăraşi şi Podu Iloaiei, au fost transportaţi 4.432 evrei, din care au pierit 2.594. Toţi evreii din Transilvania de Nord au fost transportaţi la Auschwitz, cu trenul"-este inscripţionat pe o placă a monumentului Memorialului Holocaustului din România, inaugurat în 8 octombrie 2009, în Bucureşti.

Trebuie menţionat faptul că, pentru transportarea şi uciderea la Auschwitz a evreilor din Transilvania de Nord, se fac răspunzătoare autorităţile hortyste, care în perioada 1940-1944, au ocupat şi au supus întreaga regiune unui amplu proces de maghiarizare şi purificare etnică.